Bok & Bild 2017


Världen berättar

Världen börjar precis där vi står. Bok & Bild 2017 ger plats åt berättelser i bild och ord från det fjärran och det nära, från kartans vita fläckar i medielandskapet och från vår egen värld. Låt världen berätta i Bok & Bilds tolfte upplaga som går av stapeln den 20 till 22 oktober 2017.

I den tolfte upplagan av Bok & Bild får vi bland annat möta Sverker Sörlin som är en av världens ledande miljöhistoriker och den internationellt uppmärksammade fågelfotografen Brutus Östling. En av vår tids mest väletablerade målare Sigrid Sandström tar plats i Konsthallen. Tillsammans med genusfotografen Tomas Gunnarsson skapar vi nya regler för hur ett fotografi ser ut och så låter vi Martin Schibbye berätta om projektet Blank spot project som undersöker kartans vita fläckar med medborgarfinansierad journalistik. Vi har även bjudit in en av Sveriges mest egensinniga dramatiker och regissörer Martina Montelius att prata om sitt författarskap och sin senaste bok Ibland är man lessen ibland är man glad.

Dessutom kan du träffa Mikael Niemi, som kommer med en ny roman i höst, liksom de samiska konstnärerna Tomas Colbengtson och Monica Edmondson. Anna Laestadius Larsson har skrivit romanen Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint om den gåtfulla konstpionjären som blev upptäckt först efter sin död. Mats Strandberg kommer att berätta både om sina barnböcker och sin kommande roman Hemmet. Gunnar Eklund medverkar med en föreställning som bygger på ett mångårigt samarbete med Torgny Lindgren. Cecilia Hansson, poet, författare, kulturjournalist mm har skrivit boken Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa – en påminnelse om att yttrandefriheten hotas också nära oss. Du kommer också att få möta Luleås första fristadsförfattare Tesfagiorgis Habte från Eritrea.

Bok & Bild har även passat på att bjuda in Mattias Alkberg som passande nog är på höstturné just då. Samtidigt släpps också hans nya album ”Åtminstone artificiell intelligens”. På Bok & Bild kommer han att ge en konsert i Loungen.

Det här och mycket mer kommer att hända när Bok & Bild bjuder in världen att berätta för Luleå på Kulturens hus. Och naturligtvis delas Erik Lindegrenpriset och Lilla Erik Lindegrenpriset ut under festen för litteratur och konst.

Läs mer om våra inbjudna gäster här