Några av oss

Datum: lördag 13 oktober, 2018
Tid: 19:00
Plats: Lilla salen
Pris: 275 kr ordinarie, 170 kr ungdom t.o.m 25 år, (scenpass 225 kr ord, 140 kr ungd)
Arrangör: Luleå Riksteaterförening
Köp biljett

En sann historia om ett osannolikt mod.
Pojkar i koncentrationsläger hinner i hemlighet ge ut 83 nummer av en tidning, som rapporterar om livet i lägret, innan de gasas ihjäl.

Petr Ginz är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt strax norr om Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han i Hem 1. I hemlighet utropar pojkarna en egen demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för dess tidning, Vedem. Under två års tid ger pojkarna i Hem 1 ut 83 nummer av sin tidning. Med risk för sina liv rapporterar de sakligt och gripande om livet i Theresienstadt. 1944 förs Petr Ginz, 16 år gammal, till gaskamrarna i Auschwitz. En av pojkarna i redaktionen gräver ner tidningarna bakom smedjan i Theresienstadt. Så bevaras texterna för framtiden. Nu blir de teater.

Pojkarna i Theresienstadt lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Ginz oss att justera vår mänskliga kompass.

SCENPASS – köp via länk i medlemsbrev eller kontakta biljettkassan 0920 45 59 00