Norrbottens Kammarorkester möter Sara Trobäck & Paul Mägi

Älskade och färgstarka klassiska storfavoriter

Kammarmusik Klassisk musik Klassiska serien Klassiskaserien Violin

Datum: torsdag 22 november, 2018
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 260 kr ord. pris, student 130 kr
Arrangör: Kulturens hus och Norrbottensmusiken
Köp biljett

Några av de mest älskade klassiska verken är det som gäller, när estniske dirigenten Paul Mägi och svenska violinisten Sara Trobäck gästar Norrbottens Kammarorkester. Paul Mägi, född 1953, bjuder nu publiken på Mozarts ”Violinkonsert i G-dur” och Beethovens ”Romans i f-moll” med Sara Trobäck, född 1978, som violinsolist. Upptakten till denna populära musik är österrikaren Anton Weberns ”Langsamer Satz” och finalen blir Sibelius svit ur skådespelet ”Pelléas och Mélisande”.

–Mozarts trea har jag aldrig spelat i konsert tidigare. Det är en viktig klassiker så det ser jag fram emot, säger Sara Trobäck, som har spelat sitt instrument sedan hon var fem år. 2002 anställdes hon som konsertmästare av Göteborgs symfoniker.
–Beethoven-romansen ligger mig varmt om hjärtat, musiken är ren, oskyldig och ljuv.

Den på många håll i världen högt aktade Paul Mägi har dirigerat allt i programmet tidigare, utom Weberns verk. Beträffande programmet konstaterar Paul Mägi att Mozarts tredje och fjärde violinkonserter är de mest spelade i världen. Han har själv framfört nummer tre sedan ungdomen – han spelade trumpet och violin och intresserade sig för jazz med båda instrumenten innan dirigeringen tog vid.
– Romansen för violin och orkester är mycket vacker och Sibelius känsliga färgstarka svit är ett bra val som avslutning, säger han.

Paul Mägi har spelat in samtliga Sibelius symfonier med Uppsala Kammarorkester.
–Sibelius musik är fantastisk, med ett eget tonspråk som jag är glad över att få komma i kontakt med igen. Med ny orkester och nytt program blir musikupplevelsen alltid ny den också. Musiken kommer alltid i första rummet för mig, jag kopierar ingen utan koncentrerar mig på det jag kan och har erfarit efter så många år, avslutar Paul Mägi.

Välkommen på konsertintroduktion!

Missa inte konsertintroduktionen som börjar klockan 18.25 i Loungen, på plan 5.

 

Njut av en smarrig konserttallrik på Restaurang Luleå i Kulturens hus innan konserten!

Kvällens konserttallrik: Kontakta Restaurang Luleå, se telefon nedan, för information om kvällens härliga tallrik!
Förboka på telefon: 0920-45 59 66.

 

du kanske även gillar

Eskapader för två violiner

onsdag 20 februari, 2019, 19:00 - kl 21:00

Duo Weber, som består av Ellinor och Ronnie Weber, spelar musik av Jean-Marie Leclair, Miklós Rózsa och Gaetano Donizetti med … Läs mer

Taggar: Klassisk musik,


Bel Canto körlyrik

söndag 17 mars, 2019, 16:00 - kl 18:00

”Från skogens vackra pelarsal till nattens mörker. ” En odyssé genom den svenska körlyriken, från Wilhelm Peterson-Berger till Karin Rehnqvist. … Läs mer

Taggar: Klassisk musik,


LILLY ZETTERBERG & ROLAND PÖNTINEN – EN HYLLNING TILL ISADORA

måndag 29 april, 2019, 19:00 - kl 20:45

På självaste Dansens dag hyllar vi den amerikanska dansaren och koreografen Isadora Duncan, känd som den moderna dansens grundare. Dansaren … Läs mer

Taggar: Dans, Dansserien, Klassisk musik, piano,