Prata Rasism 4

Workshop: Spelar roll - om åskådarens passivitet och ansvar

#Prata Rasism

Datum: måndag 19 november, 2018
Tid: 18:00
Plats: Kulturens hus
Pris: Fri entré
Arrangör: Kulturens hus, Rättighetscentrum Norrbotten och Forum för levande historia
Fri entré

Nu är det dags att tala om rasism i Norrbotten! Och inte minst vad vi tillsammans kan göra för att medverka till ett bättre samhälle – där det finns plats för oss alla.

I samarbete med Forum för levande historia och Rättighetscentrum Norrbotten drar Kulturens hus igång ett diskussionsforum på temat #Prata Rasism. Rasism angår oss alla. Men vad är egentligen rasism och hur kan vi öka respekten för alla människors lika värde? Många vittnar om att rasism är påtagligt närvarande i samhället. Genom kunskap och medvetenhet vill vi stärka förmågan att förebygga och motverka rasism. Vi vill inspirera till samtal om rasism i skolan och på jobbet, men också mellan myndigheter och andra samhällsaktörer.

Det blir fyra träffar på Kulturens hus under 2018. Vi lyfter frågor som rör rasism i vardag och arbetsliv, demokrati, tolerans, mänskliga rättigheter och annat livsviktigt. Välj själv om du vill gå på samtliga träffar inom #Prata Rasism eller på enskilda evenemang. Du är lika hjärtligt välkommen oavsett!

 

FJÄRDE TRÄFFEN: 

#Prata Rasism: Workshop ”Spelar roll – om åskådarens passivitet och ansvar”

Workshopledare: Annika Strömmer från Forum för levande historia.

Åskådarprojektet tar sin utgångspunkt i Förintelsen. Alltsedan de första bilderna från Auschwitz nådde världen har otaliga ställt frågan: Hur var det möjligt? Vilka var alla de som stod bredvid och lät det ske? Hur såg deras motiv och möjligheter till agerande egentligen ut? Varför gjorde de ingenting? Är det ett uttryck för rasism? Och när någon plötsligt agerade, vad berodde det på? Hur kan vi idag förstå deras beteenden?

Workshopen tar cirka 2,5-3 timmar.

 

SAMTLIGA TRÄFFAR INOM #PRATA RASISM:

22 februari: #Prata Rasism – En högaktuell och angelägen samtalskväll med inbjudna gäster. Läs mer här.

9 april: #Prata Rasism – Workshop ”Uppdrag demokrati”. Läs mer här. 

22 oktober: #Prata Rasism – Workshop ”Stämplad”. Läs mer här.

19 november: #Prata Rasism: Workshop ”Spelar roll – om åskådarens passivitet och ansvar”. Läs mer ovan.

 

 

 

du kanske även gillar