Naturens liv


Månadens utställare heter Liza Eriksson, som när hon inte målar studerar på Luleå tekniska universitet.

Så här säger Liza om hur ett misslyckande ledde till att använda den teknik hon använder idag.

Jag målar med mestadels vattenfärg, men brukar även blanda med akryl, tusch och airbrush. Det jag målat skär jag ut med skalpell och lägger framför passepartouten, istället för bakom, eftersom det skapar en tredimensionell effekt. Bakgrunden målar jag separat och lägger den oftast bakom passepartouten för att verkligen framhäva det som ligger i förgrunden. De olika lagren sätter jag ihop med tejp och lim, så mina tavlor blir en blandning av målning och pyssel.

Denna teknik började jag med förra sommaren då jag hade målat en tavla med en hjortfamilj som jag verkligen tyckte om, men ogillade bakgrunden starkt. Så jag skar ut hjortarna som jag var nöjd med, men fick genast ett nytt problem; hur skulle jag rama in målningen? Jag testade mig fram, och när jag lade motivet framför passepartouten i en vanlig vit ram så blev jag genast förtjust. Jag bestämde mig för att börja skapa en hel serie med liknande teknik. Detta har blivit min nya stil som jag jobbar med att utveckla. Det jag trodde var ett ”misslyckande” ledde till något jag trivs med att skapa.

Alla målningar på djur/människor kommer ursprungligen från en eller flera inspirationsfotografier jag hittat eller tagit själv. Sedan har jag slagit ihop bilderna och gjort dem till något eget. Färgläggningen gör jag i flera lager för att bygga upp ljus, skugga och struktur.

 

Utställningen pågår 3 – 29 juni.