Författare & konstnärer


Fredag

 

PAUL SVENSSON

Muraren som blev kock, som blev kökschef på Bon Lloc i Stockholm och senare representerade Sverige i Bocuse d’Or (VM för professionella kockar) och kom 5:a. Paul är sedan dess en av Sveriges kändaste kockar med en tydlig livsfilosofi kring hållbarhet.

2014 öppnade han Fotografiska museets restaurang tillsammans med sin kollega Christoffer Ekman, och bara tre år senare blev restaurangen utsedd till världens bästa museirestaurang. Här genomsyras allt av deras filosofi kring gastronomi, kärlek och själ.

Kom 2018 ut med boken ”En grönare matfilosofi”.

 

ANNA CHARLOTTA GUNNARSSON

Författaren och frilansjournalisten Anna Charlotta Gunnarson ligger bakom den Augustnominerade boken Popmusik rimmar på politik och prisbelönta UR-serier som Pop och politik och Fejk. Hon har skrivit ett tiotal böcker, drama och musik för scen, radio och tv samt gått till semifinal tre gånger i På spåret.

Kom under våren 2019 ut med boken Kvinnorna som formade popmusiken, som nu har rusat på försäljningslistorna.

 

ALEXANDRA PASCALIDOU

Alexandra Pascalidou är bland annat ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige och Terrafem.

Våren 2018 grundade hon Den Nya Akademin – vilken bildades i svallvågorna av krisen i Svenska Akademien. Tillsammans med ett hundratal kulturarbetare skapades ett demokratiskt och inkluderande litteraturpris som fått stort internationellt genomslag.

Hösten samma år släppte Alexandra den Augustpriset-nominerade boken Mammorna, där läsaren får möta 20 mammor i Sveriges fattigaste och mest utsatta orter och ta del av deras berättelser om kamp, våld och kärlek.

 

JOHAN EHRENBERG

ETC:s Johan Ehrenberg har ägnat de senaste elva åren åt praktiskt omställningsarbete. Resultatet blev boken Hoppet, som nu också har blivit en föreläsningsturné full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet. En föreläsning om hur vi smartast gör det rätta för klimatet istället för att sucka över hur svårt det är.

Nu kommer han till Bok & Bild för att ta med dig på en resa in i hoppets värld – och för att berätta om 10 enkla lösningar för att rädda världen. I höst släpper han dessutom boken Kloka Hus som handlar om ekobyggnad.

 

DANIEL YOUSEFI

Daniel Yousefi växte upp utanför Östersund och bor i dag i Stockholm. Under 2016 anslöt han sig till olika volontärorganisationer för att verka som tolk i flyktingläger i Grekland och Turkiet.

Han har tidigare studerat dramatik och skönlitteratur på Biskops Arnös Författarskola och debuterar nu med Den åttonde kontinenten.

 

JOHANNA NILSSON

Föreläsare, influencer och entreprenör som driver bloggen Slowfashion.nu, podcasten Slowfashion samt har skrivit boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode tillsammans med Jennie Johansson.

Johanna är, tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh, initiativtagare till nätverket Klimatklubben. De är aktuella i höst med boken Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.

 

LUSINE DJANYAN och ALEXEY KNEDLYAKOVSKY

Rysk aktionism och aktivism har till nyligen varit förbehållet män. Kvinnors roll var endast som objekt, och gavs aldrig möjlighet till en egen röst. Efter Sovjetunionens fall öppnades nya möjligheter upp för ryska konstnärer. De snabba förändringarna som ägde rum skapade utrymme och inspirerade fantasin. Dock har rätten att reflektera över politik och politiska händelser alltid legat hos männen.

Från konstnärskollektivet Pussy Riot kommer Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky. Lusine är konstnär och har tidigare varit verksam vid the Academy of Arts and Industries of Krasnodar State University for Culture and Arts, innan hon lämnade Ryssland efter politisk förföljelse. Bor och verkar numer i Sverige. Alexey är medlem av the Street Art Professional Union, tidigare kurator och första mannen att bli medlem av Pussy Riot. Även Alexey lämnade Ryssland efter politisk förföljelse och bor och verkar numer i Sverige. De kommer bland annat samtala om könsskillnader i aktivism i Ryssland, men också belysa det som pågår just nu.

 

HILDEGARD SKOWASCH

Moskito Art Talk med konstnären Hildegard Skowasch, som bor och verkar i Berlin, men under hösten 2019 är hon inbjuden till KKV Luleå på konstnärsresidens under två månader.

Skowasch verk innefattar både figurativa och abstrakta verk som agerar ömsesidigt och är medbestämmande. Figurerna kan ses som karaktärer i en imaginär pjäs. Tillsammans med abstrakta element och teckningar fungerar de som en ensemble på scenen och skapar sina egna scener och tablåer. Denna interaktion blir en improvisation i sig.

Residenset är en del av projektet Swedish Lapland AiR som drivs av Resurscentrum för konst. Moskito Art Talk är ett föreläsningskoncept som har initierats av Resurscentrum för konst, Konsthallen i Luleå och KKV Luleå. En gång i månaden föreläser en konstnär om sitt arbete på Luleå Konsthall.

Föreläsningen genomförs på engelska.

 

 

DAVID VIKGREN

David Vikgren, som är född 1975 och uppvuxen i Övertorneå, har sedan debuten kommit att etablera sig som en av dem mer egensinniga och nyskapande poeterna av sin generation.

Hans skrivande har tilldelats flera litterära priser, däribland Sverige Radios Lyrikpris och Norrlands Litteraturpris, och hans poesi har översatts till bl.a. arabiska, ryska och danska. Under hösten 2019 kommer hans nionde bok Materialvägensägen på Teg Publishing.

 

BIGERT & BERGSTRÖM

Mats Bigert, ena hälften av konstnärsduon Bigert & Bergström, besöker Bok & Bild och berättar om hur de bearbetat klimatfrågan genom sin konst. Bigert & Bergström har samarbetat i över 30 år och har gjort en lång rad projekt i en mängd olika medier. Performance, film, installationer och offentliga gestaltningar varvas i ett eklektiskt konstnärskap där nyfikenhetsforskning kring väder och klimat står i centrum.

Till de mer kända verk som konstnärsduon gjort de senaste åren hör Rescueblanket for Kebnekaise från 2016 då de besteg vårt lands högsta berg i ett försök att rädda sydtoppens glaciär från att smälta bort i sommarvärmen. De är även kända för sina Klimatkammare och sitt Solar Egg som premiärvisades i Kiruna på Luossabackens sluttning 2017. Sen dess har Solar Egg, som även är en vedeldad bastu, visats på en lång rad platser runt världen och rönt stor internationell uppmärksamhet.

 

GUNILLA CARLSTEDT & ANNIKA FORSSÉN 

Gunilla Carlstedt och Annika Forssén är läkare och forskare, med fokus på kvinnors liv och hälsa. I boken ”Arbete för livet” får läsaren möta kvinnor födda i början av förra seklet, från olika samhällsklasser och arbetsområden. Deras långa arbetsliv rymde uppgifter som var viktiga för allas hälsa men som varken då eller nu räknats som arbete.

Kvinnornas egen hälsa var beroende av självbestämmande över livsval, arbete och ansvar, ekonomi och den egna kroppen. Deras erfarenheter speglas mot samhällsutvecklingen och kvinnors situation idag.

 

Lördag

 

BEA SZENFELDT & STINA WIRSÉN

Under Bok & Bild möter du de båda konstnärerna och får ta del av deras tankar kring att skapa oändligt kreativt, hållbart och inte minst på sina egna villkor. I sitt samarbete vrider och vänder Bea Szenfeld och Stina Wirsén på begreppet ”konst” och skapar nya uttryck och förutsättningar med utgångspunkt i personliga tankar och reflektioner kring tillvaron, modeindustrin och konstvärlden.

Bea Szenfeld har länge varit en känd profil inom svensk design och mode. I olika TV-program har hon till exempel visat upp sitt kreativa skaparsinne och jobbat med återvunnet material.
Stina Wirsén skapar bilder med inspiration från Beas formspråk och uttryck, där hon tar avstamp i Beas plagg och former och går vidare in i bildberättelser om mode, kropp och yta.

Detta har konstnärsduon bland annat visat upp i den uppmärksammade utställningen ”Papier”. Plaggen kan bäras på kroppen, men också ses som skulpturer, avantgardistisk konst och mode.

 

MARTIN SCHIBBYE

Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna.

Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Dawits cellkamrat, till Dawits familj i Göteborg och till de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad.

Martin Schibbyes förra bok, 438 dagar, Augustnominerades och har sålt i omkring en kvarts miljon exemplar, och är bioaktuell nu under hösten 2019.

 

FATEMEH KHAVARI

Fatemeh Khavari är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan.
Hon kom till Sverige tillsammans med sin mor och sina syskon genom familjeåterförening.

Hon är grundare för organisationen Ung i Sverige som startades för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, och har bland annat belönats med Martin Luther King-priset 2018.

Fatemeh Khavari har skrivit sin bok Jag stannar till slutet, tillsammans med journalisten Annie Hellquist, och på lördag träffar ni henne på Bok & Bild i samtal med Martin Schibbye som följde hennes strejk på plats och bevakat frågan om utvisningarna sedan 2016.

 

ANNA KUHMUNEN & LEILA NUTTI

Trots att renhundens självklara plats i familjen och dess oumbärliga arbete med renarna har beskrivits genom tiderna får den nu för första gången sin egen bok.

Boken Če bottnar i traditioner som bevarats framför allt hos äldre samer vars kunskap är livsnödvändig och värderas högt. Renskötseln är i ständig utveckling, inte minst genom motoriseringen. Har dagens vallare en chans mot fordonen och hur ser hundens framtid ut?

Anna Kuhmunen och Leila Nutti, båda bosatta i Jokkmokk och äger arbetande renhundar. I boken Če har de intervjuat ett fyrtiotal samer runt om i Sápmi. Tillsammans låter de den levande samiska hundkulturen träda fram.

 

CAROLINA FALKHOLT

Carolina Falkholt räknas idag till en av Sveriges internationellt mest kända graffitimålare. Hon har sedan slutet av 90-talet arbetat med att utveckla konstformen graffiti mot en musikalisk, performativ och social praktik.

Utöver spraymåleri och teckning arbetar hon med skulptur, performance, text, musik och video, och hon är verksam musiker.

 

SIGBJÖRN SKÅDEN

Sigbjørn Skåden är född 1976 och kommer från Skånland i Troms. Han skriver på nordsamiska och norska och för sin debutdiktsamling Skuovvadeddjid gonagas (2004) nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris.

Vaka över dem som sover (2014) vann Havmannpriset för årets bästa nordnorska bok, och är publicerad i svensk översättning av David Vikgren på Teg Publishing (2019).

 

YOLANDA AURORA BOHM RAMIREZ

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-poeten älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna.

Yolanda debuterade 2018 med IKON på Brombergs bokförlag samt har premiär med föreställningen IDOL på Unga Klara 2019.

 

ANNIKA HAMRUD

Annika Hamrud är frilansjournalist och författare. Hon har tidigare skrivit ”Queerkids – och deras föräldrar” och ”Svensk, svenskare – ett reportage om Sverigedemokraterna”. Nu är hon aktuell med en reportagebok om hatet mot homosexuella i Uganda där hon avslöjar såväl en nedtystad masskjutning som kopplingar mellan ugandiska hatpredikanter och svenska pastorer.

 

OLA ÅSTRAND

Konstnären Ola Åstrand är kanske mest känd i Luleå som curator. Han har genom åren satt samman många spännande utställningar med andras konst på olika teman, exempelvis Med hjärtat till vänster och Tänd Mörkret, båda visade i Luleå. Hans egen konst är kraftfull och explosiv, men också subtil och snäll. Utställningen Male Hysteria som är aktuell vid Konsthallen i Luleå handlar om manlighet och förebilder, eller bristen på förebilder. Utställningen handlar också om föreställningar om manlighet. Vad är manligt? Vad uppfattas som manligt/kvinnligt, positivt/negativt? Vilka föreställningar bär du på? Male Hysteria vänder och vrider på manligheten och belyser den ur olika synvinklar och ställer en hel del frågor.

CAMILLA HILLER

Författaren Camilla Hiller förlorade tal, minne och en stor del av sig själv när hon drabbades av en hjärnskada 2013 i samband med två stora operationer. Hon trodde hon fått Alzheimers i vid 45 års ålder och greps av fullständig panik och dödsångest. Att förlora arbete och närminnet, tappa talet och inte kunna gå eller ens skriva blev ett av hennes stora trauman i livet. Med hjälp av den entreprenörssjäl hon är så satte hon igång med research och Googlande, då hon inte blev bättre genom sjukvården. Hon skapade sin egen rehab. Nu, drygt 6 år senare är Hångla upp Själen utgiven och det är hennes egna personliga minnesanteckningar.

En nära, innerlig bok där Camilla klär av sin skam, skuld och rädsla inför öppen ridå. En bok där kärlek och självmedkänsla är en stor längtan och träning varje dag. Anteckningar som skulle hjälpa henne blev till en bok som nu också hjälper andra dagligen. Boken finns även som studiecirkel hos NBV och efter hennes föreläsning kan du kostnadsfritt gå hennes studiecirkel online i NBV:s regi och därmed också få boken helt kostnadsfritt. NBV hälsar välkommen till en spännande och berörande föreläsning med Camilla som ställer frågorna vi sällan hör.

 

ANNA TORESDOTTER

Konstnär Anna Toresdotter har tillsammans med Världsnaturfonden WWF tagit fram en aktuell föreläsning där Annas konstbildspel och musik inramar hennes berättande.

Anna Toresdotter har genom konstutställningar och föreläsningar engagerat sig för hållbar utveckling. Hon har som konstnär även gett ut böcker, medverkat i TV-program och leder olika kurser. Född och uppvuxen i Luleå, idag med hem och ateljé i Åkersberga.

 

BRITTA MARAKATT-LABBA

Bildkonstnären som fick sitt internationella genombrott med sitt deltagande på en av världens mest prestigefyllda utställningar Documenta 14 Kassel i Tyskland.

Under 2011 gav hon ut sin bok ”Broderade Berättelser” genom Koncentrat förlag. Debuterade 2019 som sommarpratare i P1 ”Sommar”. Flitig föreläsare om sitt konstnärskap.