Författare & konstnärer


Namn som hittills är klara för Bok & Bild!

 

PAUL SVENSSON

Fredag 25 oktober

Muraren som blev kock, som blev kökschef på Bon Lloc i Stockholm och senare representerade Sverige i Bocuse d’Or (VM för professionella kockar) och kom 5:a. Paul är sedan dess en av Sveriges kändaste kockar med en tydlig livsfilosofi kring hållbarhet.

2014 öppnade han Fotografiska museets restaurang tillsammans med sin kollega Christoffer Ekman, och bara tre år senare blev restaurangen utsedd till världens bästa museirestaurang. Här genomsyras allt av deras filosofi kring gastronomi, kärlek och själ.

Kom 2018 ut med boken ”En grönare matfilosofi”.

 

ANNA CHARLOTTA GUNNARSSON

Fredag 25 oktober

Författaren och frilansjournalisten Anna Charlotta Gunnarson ligger bakom den Augustnominerade boken Popmusik rimmar på politik och prisbelönta UR-serier som Pop och politik och Fejk. Hon har skrivit ett tiotal böcker, drama och musik för scen, radio och tv samt gått till semifinal tre gånger i På spåret.

Kom under våren 2019 ut med boken Kvinnorna som formade popmusiken, som nu har rusat på försäljningslistorna.

 

JOHAN EHRENBERG

Fredag 25 oktober

ETC:s Johan Ehrenberg har ägnat de senaste elva åren åt praktiskt omställningsarbete. Resultatet blev boken Hoppet, som nu också har blivit en föreläsningsturné full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet. En föreläsning om hur vi smartast gör det rätta för klimatet istället för att sucka över hur svårt det är.

Nu kommer han till Bok & Bild för att ta med dig på en resa in i hoppets värld – och för att berätta om 10 enkla lösningar för att rädda världen. I höst släpper han dessutom boken Kloka Hus som handlar om ekobyggnad.

 

PASCAL PRELOG

Lördag 26 oktober

Transmannen Pascal Prelog har med sin normkritiska Spoken Word-poesi bl.a. varit förpoet till Loreen på Statement Festival 2018 och Nyheter24 placerade honom på deras top100-lista av Sveriges mäktigaste ungdomar. Han blev även nominerad till Årets röst av Stora Influencer-priset samma år.

På sin Instagram delar han med sig av sina erfarenheter att vara transman, och vill genom sin vardag och konst förbättra transpersoners hälsosituation och levnadsvillkor. På så vis har han blivit en viktig och känd röst för transpersoner, främst i Sverige men även utomlands.

 

SIGBJÖRN SKÅDEN

Fredag 25 oktober

Sigbjørn Skåden är född 1976 och kommer från Skånland i Troms. Han skriver på nordsamiska och norska och för sin debutdiktsamling Skuovvadeddjid gonagas (2004) nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris.

Vaka över dem som sover (2014) vann Havmannpriset för årets bästa nordnorska bok, och är publicerad i svensk översättning av David Vikgren på Teg Publishing (2019).

 

YOLANDA AURORA BOHM RAMIREZ

Lördag 26 oktober

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-poeten älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna.

Yolanda debuterade 2018 med IKON på Brombergs bokförlag samt har premiär med föreställningen IDOL på Unga Klara 2019.

 

ALEXANDRA PASCALIDOU

Fredag 25 oktober

Alexandra Pascalidou är bland annat ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige och Terrafem.

Våren 2018 grundade hon Den Nya Akademin – vilken bildades i svallvågorna av krisen i Svenska Akademien. Tillsammans med ett hundratal kulturarbetare skapades ett demokratiskt och inkluderande litteraturpris som fått stort internationellt genomslag.

Hösten samma år släppte Alexandra den Augustpriset-nominerade boken Mammorna, där läsaren får möta 20 mammor i Sveriges fattigaste och mest utsatta orter och ta del av deras berättelser om kamp, våld och kärlek.

 

CAROLINA FALKHOLT

Lördag 26 oktober
Carolina Falkholt räknas idag till en av Sveriges internationellt mest kända graffitimålare. Hon har sedan slutet av 90-talet arbetat med att utveckla konstformen graffiti mot en musikalisk, performativ och social praktik.

Utöver spraymåleri och teckning arbetar hon med skulptur, performance, text, musik och video, och hon är verksam musiker.

 

DANIEL YOUSEFI

Fredag 25 oktober

Daniel Yousefi växte upp utanför Östersund och bor i dag i Stockholm. Under 2016 anslöt han sig till olika volontärorganisationer för att verka som tolk i flyktingläger i Grekland och Turkiet.

Han har tidigare studerat dramatik och skönlitteratur på Biskops Arnös Författarskola och debuterar nu med Den åttonde kontinenten.

 

JOHANNA NILSSON

Fredag 25 oktober
Föreläsare, influencer och entreprenör som driver bloggen Slowfashion.nu, podcasten Slowfashion samt har skrivit boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode tillsammans med Jennie Johansson.

Johanna är, tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh, initiativtagare till nätverket Klimatklubben. De är aktuella i höst med boken Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.

 

MATTIAS ALKBERG

Fredag kväll 25 oktober
Det pratas om känslor och sånt skit, om vänskap, kärlek och andra tillkortakommanden. Om poesi, politik och poesins politik och hur allt är ett jävla helvete och vad kan en göra annat än att skratta åt det.

Det är två personer, Mattias Alkberg och Jonatan Lundberg, och röst och piano. Det finns utrymme för frågor men det är inte säkert att någon kan svara på dem, det är väldigt sorgligt, alltsammans.