Kvällsprogram


FREDAG

19.00 – 23.00


Mattias Alkberg

Om känslor och sånt skit

Det är inte en sprakande show. Det är en golvlampa med porrbelysning. Det är en uppstoppad gammal gubbe som inte ens kan några tricks. Det är gamla örhängen och nya och samtal kring detta. Det pratas om känslor och sån skit, om vänskap, kärlek och andra tillkortakommanden. Om poesi, politik och poesins politik och hur allt är ett jävla helvete och vad kan en göra annat än att skratta åt det.

Det är två personer, Mattias Alkberg och Jonatan Lundberg, och röst och piano. Det finns utrymme för frågor men det är inte säkert att någon kan svara på dem, det är väldigt sorgligt alltsammans.
Men det låter väl roligt? Det är det, det är fantastiskt roligt. Du går in i ett rum och kommer ut förbättrad, eller i alla fall förändrad. Annars får du pengarna tillbaka. Skoja, inte får du det den här gången heller. Eller tiden det kostade dig. Men vad skulle du annars använt den tiden och de pengarna till? Ja, den sortens frågor är Mattias Alkberg van vid i alla fall. Nu kan du höra honom försöka svara. Nu kan du försöka få ett svar.


Frida Hyvönen

Solo

När Frida Hyvönen berättar så gör hon det ofiltrerat. På hennes senaste album finns inga långdragna metaforer, krusiduller eller svulstiga arrangemang – bara rakt igenom gripande historier med detaljer som främsta utsmyckning. Efter att ha spenderat ett decennium sjungandes på engelska släppte Frida Hyvönen i höstas ett album på modersmålet svenska. Kvinnor och barn är ett genomgående litterärt och genomtänkt album som sätter berättelserna och berättandets ädla konst i fokus. Genom att bruka pianot sparsamt, och istället låta sin unika stämma bli mittpunkt i ljudbilden, känns hennes raka berättelser allt som oftast som rena pistolskott genom hjärtat. Efter att ha gjort kritikerkåren helt salig under hösten kom till slut det definitiva beviset på att det här var ett mästerverk – Frida Hyvönen kammade hem pris för både Årets kompositör och Årets textförfattare på Grammisgalan. Galans två mest åtråvärda priser gick alltså till Hyvönen och hennes första samling låtar på svenska.


Mattias Alkberg & Frida Hyvönen

Om textförfattande och låtskrivande med litteraturvetare Erik Jonsson

Efter två exklusiva framträdanden under en och samma kväll – ett av Mattias Alkberg och ett av Frida Hyvönen, möter de båda litteraturvetaren Erik Jonsson i ett samtal om textförfattande och låtskrivande.

 

LÖRDAG

19.00 – 22.00


Jila Mossaed

Utdelning av Erik Lindegrenpriset

Erik Lindegrenpriset 2019 tilldelas Jila Mossaed för att hon med exilens dubbelt vacklande språktillhörighet lyckas förena persiska och svenska erfarenheter i ett smärtsamt sårigt såväl som ömsint vackert språk och blivit en angelägen och förnyande röst i den svenska poesin.

Publiken får möta Jila och juryn under utdelningen och överlämnandet av Erik Lindegrenpriset, följt av ett kortare samtal med Jila Mossaed.


Uppvisning i Poetry Slam

Tillsammans med 

Poetry Slam-uppvisning av Yolanda Aurora Bohm Ramirez, spoken word artist, Sofia Sundqvist Norrbottensmästare 2018, Rönn Zakrisson Norrbottensmästare och Sverigetvåa 2019, och Andra Anna. Andra Anna är årets Sverigemästare i Poetry Slam. Hennes poesi är en härlig blandning av personliga erfarenheter och skarp samhällssatir.

Ta chansen att under en och samma kväll få höra några av Norrbottens och Sveriges främsta namn inom Poetry Slam!


Lilla Namo

Konsert

Lilla Namo är en av Sveriges absolut mest medvetna artister som inte låter sin talang och budskap stanna på kreddbasis. Hon har hittills samarbetat med bland annat Petter, Daniel Adams-Ray, Timbuktu, Marit Bergman och Linnea Henriksson. Hon har blivit utsedd till ”Årets svenska rap” av Musikguiden, ”Årets hiphop” på P3 Guld, blivit Grammisnominerad till årets textförfattare och även utnämnd som en av landets bästa textförfattare av Jan Gradvall. Ett gediget bagage med respekt, med andra ord.

 
Köp Biljett här!