Vinnarna i novell- och konsttävlingen är


Saga Talludde och William Älgebrink 

 

Saga Talludde från Luleå tar hem förstapriset på 10 000 kronor i konsttävlingen, och William Älgebrink från Jokkmokk tilldelas lika mycket för sin novell.

 

Juryns motiveringar

Vinnaren i kategorin ”Konst” – Saga Talludde:

Bilden fyller hela bildytan med en grafiskt stark komposition där valörteckningen ger perspektiv. Beskärningen förstärker upplevelsen. Vi ser tre kvinnligt kodade kroppar, som håller varandra i hand klädda i bh och trosor. En bild av systerskap. Den nakna eller lättklädda kvinnokroppen i konsthistorien var ibland avbildad med slutna ögon, som att hon var själsligt frånvarande, men kroppsligt närvarande. I den här bilden finns inga ögon, bara kroppar. En personlig fysisk närvaro utan idealisering som ett sätt att bryta normen om vilka kroppar som får synas. Våra egna kroppars upplevelser ger liv åt det vi uppfattar med synförmågan. Bilden öppnar upp för fortsatta samtal.

 

Vinnare i kategorin ”Novell” – William Älgebrink:

Med novellen “Jag blöder som vilken annan son som helst” gestaltar författaren på ett väl sammanhållet sätt den konflikt som kan finnas mellan de vuxnas förväntningar och barnets uppfattning om sin egen förmåga. I en ordknapp dialog mellan barn och vuxen mot en fond av väl valda detaljer från det som pågår, stiger konflikten mellan ung och förälder fram. Lika sparsmakad som dialogen är de omsorgsfullt valda nordliga orden vilket ger särskild tyngd åt de existentiella och universella dilemman barn med ansvar för att föra traditioner vidare får.

 

Fem av bidragen från de båda kategorierna kommer dessutom att publiceras i en antologi som finns till försäljning under Bok & Bild.

Under fredagen den 25 oktober kl. 16:00 kommer de två vinnarna få ta emot sina priser i Loungen, på plan 5.

 

 

Tävlingskriterier

• Texten ska vara en berättelse på max 10 A4-sidor eller 22 500 tecken inklusive blanksteg.
• Konstverket kan vara inom alla konstformer som måleri, fotografi, skulptur, installation, konstfilm eller filmad performance.
• Inskickade bidrag får inte tidigare ha varit publicerade eller utställda eller ha deltagit i andra tävlingar.
• Tävlingsdeltagaren ska vara mellan 16-25 år och bosatt i Norrbotten.

 

Skicka in ditt bidrag via formuläret nedan, senast 2 september.
(Det går även bra att mejla in ditt bidrag till bokobild@lulea.se )

 

Frågor och funderingar? Kontakta oss på bokobild@lulea.se