Erik Lindegrenpriset


Årets Erik Lindegrenpris till Jila Mossaed

För sin förnyande röst och ett smärtsamt sårigt såväl som ömsint vackert språk får poeten Jila Mossaed årets Erik Lindegrenpris av Luleå kommun. Priset på 200 000 kronor är ett av Sveriges största lyrikpriser och delas ut under Bok & Bild.

Den iransk-persiska författaren och poeten, tillika Svenska Akademien-ledamoten Jila Mossaed får årets pris med motiveringen:

För att hon med exilens dubbelt vacklande språktillhörighet lyckas förena persiska och svenska erfarenheter i ett smärtsamt sårigt såväl som ömsint vackert språk och blivit en angelägen och förnyande röst i den svenska poesin.

Foto: Eva Bergström

 

Jila Mossaed är född i Teheran 1948 och fick sitt genombrott när hon som sjuttonåring fick flera dikter publicerade i den ansedda litteraturtidskriften Khoshe.

1986 flydde hon till Sverige och har här fortsatt att ge ut både poesi och romaner på persiska och svenska. Romanen Īshtār och diktsamlingen Vad jag saknades här är två exempel på hennes verk.

Sedan 2018 sitter hon också på stol nummer 15 i Svenska Akademien.

Erik Lindegrenpriset på 200 000 kronor ges ut av Luleå kommuns kultur-och fritidsnämnd vartannat år. En jury bestående av flera ledande litteraturkännare ansvarar för att utse vinnaren.

Själva överlämnandet av priset sker den 26 oktober under kvällsprogrammet på Bok & Bild.

 

Erik Lindegren

Erik Lindegren föddes i Luleå 1910 och blev en av de stora nyskaparna i svensk poesi. Erik Lindegren anses vara en av den svenska modernismens främsta författare. Flera avhandlingar har skrivits om hans diktning.

Under Bok & Bild delas Erik Lindegrenpriset ut, som är ett av de större poesipriserna i Sverige. Som testamente har Luleå kommun mottagit Erik och Karins boksamling och en skulptur som är ett porträtt av Erik Lindegren av Arne Jones, som kan ses på Luleå Stadsbibliotek.

Erik Lindegrenpriset är Luleå kommuns lyrikpris och instiftades 1992. Prissumman är 200 000 kronor och priset delas ut vartannat år under Bok & Bild.

 

Foto: Bonniers Arkiv

 

Tidigare pristagare

1992 Ann Jäderlund
1994 Eva Ström
1996 Jesper Svenbro
1998 Göran Sonnevi
2000 Lars Forssell
2002 Bruno K. Öijer
2004 Katarina Frostenson
2007 Folke Isaksson
2009 Tomas Tranströmer
2011 Birgitta Lillpers
2013 Fredrik Nyberg
2015 Ida Börjel
2017 Eva Kristina Olsson