Dansserien


Upplev Dansserien 2022/2023

I september är det dags för den sjunde upplagan av Dansserien som består av sex föreställningar under hösten och våren. Det blir dramatik och drömmar. Längtan och hopp. Energisk feelgood och aktuella ämnen som gestaltas genom dansföreställningar i världsklass.

Köp Dansserien här

Behöver du rullstolsplats, kontakta vår biljettkassa för hjälp med köp av biljett, 0920-45 59 00.


Föreställningar som ingår:

Fordlandia – Lucia Lacarra och Matthew Golding
Tisdag 20 september kl. 19.00 Drömmar, längtan och hopp gestaltas genom storslagen balett och filmisk reflektion.

Det blir en stark säsongsöppning då Lucia Lacarra och Matthew Golding gästar Dansserien. En föreställning som skapades under pandemin i samarbete med fyra kända koreografer. I ett mycket svårt ögonblick, där känslan av att dansen har slutat existera och där teatrarna är tomma och tysta, är Fordlandia en föreställning skapad för att drömma om bättre ögonblick, för att hoppas att vi når ljuset vid slutet av tunneln och mest för att tro att avståndet som vi upplever är tillfälligt men kärleken vi delar är permanent.

 

Benched – Uppercut Dance Theatre
Måndag 17 oktober kl. 19.00
Street- och modern dans i en energisk feelgoodföreställning om att hitta sin plats i livet.

Uppcut Dance Theatre från Danmark i en ärlig berättelse om livets stora och små frågor. Om att slå sig ner. Om att våga sitta snett, om att sitta i kors, att bli avstängd eller bänkad. Om att ta, skapa och ge utrymme. Att finna sin plats på livets bänk. Koreografi av prisbelönta Stephanie Thomasen.

 

Cave – Norrdans
Tisdag 15 november kl. 19.00
Fysisk och formstark dans berättar om fördomar och förutfattade meningar.

Den kritikerhyllade amerikanska koreografen Rena Butler gör sin Europa-debut med Norrdans. Verket Cave tar utgångspunkt i Platons grottliknelse, för att genom fysisk och formstark dans berätta om fördomar och förutfattade meningar, om dekolonisering och ny kunskap.

 

Never Twenty One – Compagnie Vivons
Tisdag 21 februari kl. 19.00
Med samtida- och urban dans berättas historien om vapenvåldet som berövar unga människor livet.

Med detta koreografiska stycke vill Smail Kanouté hylla de unga offren för skjutvapen i New York, Rio eller Johannesburg som dör före 21 års ålder. Never Twenty One är baserad på vittnesmålen från offrens familjer som delvis kommer att transkriberas på dansarnas kroppar som kommer att bli deras tolkar och budbärare. Genom att flytta från urban dans till samtida dans, från hybrid till tribal, kommer olika energier att korsa och animera kropparna för att få det osynliga att synas och namnge det outsägliga.
Turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.

 

Body – Susanne Leinonen Company
Tisdag 21 mars kl. 19.00
Den stereotypa kvinnorollen utmanas genom modern dans i Susanna Leinonens verk Body.

Susanna Leinonens nya verk Body dyker djupt ner i kroppslighet. Häpnadsväckande kroppsrörelser utmanar den föreställande fysiska styrkan och sinnets bräcklighet. Body är Susanna Leinonen Companys 20-årsjubileumsverk.

 

Legends – Kamea Dance Company
Tisdag 25 april kl. 19.00
Två mästerkoreografer hyllar legenderna Patti Smith och Tom Waits. En oförglömlig kväll!

Legends innehåller två fantastiska verk – Thin Skin av Marco Goecke och Rain Dogs av Johan Inger. Marco Goeckes koreografi “Thin Skin” är en hyllning till punkrockikonen och poeten Patti Smith. Goecke har förvandlat sex kompositioner av punkens gudmor till dans. Sångarens rytmiskt sofistikerade, ibland andlösa texter bildar en kraftfull syntes av ljud och bild med Goeckes rörelsespråk.

Det börjar regna. En hund, nyfiken och självsäker. Med sitt luktsinne, rör sig utöver vanliga gränser för att  upptäcka vad som bor långt borta. Han kan plötsligt inte hitta tillbaka,  regnet tvättade bort varje spår. Denna metafor är utgångspunkt i en värld där Inger utforskar relationer, identitet och kön. System som vi som individer försöker följa, liksom
göra uppror mot, allt till musik av legenden Tom Waits.

Dansserien är ett samarbete mellan Dans i Nord och Kulturens hus.

Välkommen till en ny säsong av Dansserien!