De fixar nytt ljud på scenen

Artiklar
Redo att ta emot publiken! Kulturens hus tekniker Göran Norman, Johan Rova Johansson, Johnny Johansson och Kaj Molin har fixat bästa ljudet.

Musiken strömmar ur de stora högtalarna som hänger i taket. Ljudet samspelar med baslådorna, bakom dem och på golvet. Vid mixerbordet sitter Kaj Molin och rattar in de rätta tonerna. Stora salen, flaggskeppet i Kulturens hus, har fått ett helt nytt ljudsystem och nu längtar ljud- och ljusteknikerna efter att låta publiken få ta del av det perfekta liveljudet.

– Under pandemiåret har vi passat på att förbereda alla fyra scener för att ge kunder och publik en ännu bättre upplevelse, säger Kaj Molin.

Det har varit tomt och tyst i Kulturens hus länge, men nu möts besökaren av musik redan vid entrén och scenerna står redo att möta publiken, när pandemin är över. Göran Norman rollar som bäst scengolvet i Lilla salen och högtalarna i husets foajé är på gång att kompletteras med några till. Nu är bara finliret kvar. (Klicka på bilderna för att förstora.)

Nytt och nygammalt

Efter många månaders hårt arbete med stora teknikbyten i huset är ljud- och ljusteknikerna Kaj Molin, Göran Norman, Johnny Johansson och Johan Rova Johansson snart färdiga. Det största projektet har varit bytet av mixerbord och högtalarsystem i Stora salen.

– Nu kan vi erbjuda en jämn ljudkvalité i hela salen. Målet är att det ska låta lika bra oavsett vilken plats du sitter på, säger Kaj Molin när kollegan Johan Rova Johansson drar på musiken.

Det gamla ljudsystemet i Stora salen har hängt med i 13 år. Johnny Johansson, som varit med från första början, säger att det fortfarande är bra grejer.

– Vi har renoverat delar av systemet och återanvänder dem nu på de andra scenerna, som på så vis också får ett lyft.

Skarpare bild med ny projektor

Högtalare från Stora salen har fått ett nytt liv som fasta högtalare i taket vid restaurangscenen.

– Det kommer att gå snabbare att rigga scenen här och de fasta högtalarna kvalitetssäkrar ljudet, säger Kaj Molin och berättar att andra delar av det gamla ljudsystemet använts för en ljuduppdatering vid loungescenen.

I Lilla salen är det inte bara scengolvet som fräschats upp. Här har ett nytt mixerbordssystem riggats och en ny och bättre projektor har tagit plats i taket. Den bjuder på skarpare bilder med bättre upplösning och starkare ljus. Även konferensrummen har utrustats med en del ny teknik.

Många olika roller

Normalt är Kaj och kollegornas arbetsveckor fyllda av konserter och andra arrangemang. Besökaren ser dem vid mixerbordet, men ljus- och ljudteknikerna har många olika roller.

– Vid hälften av arrangemangen sköter vi allt ljud och ljus, och vid den andra hälften har produktionen med sig egna tekniker. Då agerar vi scenmästare och hustekniker och ser till att allt de behöver finns på plats. Nu ser vi fram emot att få jobba med vår förbättrade utrustning. Vi längtar efter föreställningarna och publiken, säger Kaj Molin.

(Klicka på bilderna för att förstora)

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

 

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar