En känga åt machokulturen – Atilla Yoldas besöker Kulturens hus

Artiklar

Journalisten och debattören Atilla Yoldas tar avstamp i sin debutbok ”Mansboken – från en kille till en annan” och pratar engagerande om en rad viktiga ämnen. Det handlar om sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Under våren har Kulturens hus satsat på ett helt gäng med författarbesök. Atilla Yoldas är näst sist ut med sitt framträdande tisdagen den 17 maj i Lilla salen. I serien har lokala förmågor, folkkära och nischade författare deltagit och det har landat i många intressanta insikter och samtal.

Satsar på aktivism

Atilla Yoldas är en högaktuell och prisad journalist som riktar strålkastarljuset mot sina hjärtefrågor. I sju års tid var han en uppskattad skribent på Expressen där han författade krönikor och debattinlägg. Men efter en inflytelserik tid på tidningen tog han sig an nya utmaningar och satsade på aktivism – att driva debatt på sina sociala medier samt att föreläsa om ämnen som utgår ifrån just ”Mansboken” som släpptes 2019.

I boken kan du bland annat läsa om kroppshets, pubertet, sexualitet och känslor. Här diskuteras frågor såsom: Vad är det att vara man? Vad är norm och vad är normalt? Atilla Yoldas utforskar kulten kring machomannen och de myter som omger mansrollen. Han tar upp egna erfarenheter men lyfter också fram andra som vill ge alternativ till det traditionella mansidealet.

Fokus på jämställdhetsfrågor

Boken återger också röster från unga killar som påverkas av machokulturen i sin vardag. Det är både en handbok och en debattbok. Och framför allt är den en inspiration för alla män – både yngre och äldre.

Fokus under föreläsningen på Kulturens hus ligger på jämställdhetsfrågor, i synnerhet negativa föreställningar om hur män ”ska vara”, och mäns våld mot kvinnor. Atilla Yoldas öppnar upp för samtal samt blandar fakta och övningar med berättelser från sitt eget liv; till exempel en uppväxt med destruktiva normer.

En växande publik

Atilla Yoldas skriver regelbundet på sitt Instagramkonto som har en växande publik. Hans inlägg visas över fem miljoner gånger i månaden och detta har lett till nomineringar och utmärkelser som ”Årets nätängel” 2018, ”En av framtidens unga makthavare” 2017 och 2019 tog han hem titeln som just ”Årets Nätängel”.

Atilla Yoldas arbete som journalist gav honom dessutom Expressens journaliststipendie 2016 och en plats som representant i det Europeiska jämställdhetsinstitutet med fokus på ojämställdhet på EU-nivå.

Författarbesöket är ett samarbete mellan Biblioteken i Luleå, Ung i Luleå och Kulturens hus. Biljetter hittar du här: 170 kronor för vuxna och 60 kronor för dig som är under 26 år.

Text: Marina Wikberg
Källa: attillayoldas.se och adlibris.com

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar