En konstvår med något för alla

Artiklar

Det bjuds på mycket fotokonst i Konsthallen i Kulturens hus under våren. Den tar oss bland annat till Sara Lidmans Missenträsk i en berättelse i tre delar. Nutidshistoria återspeglas i akvareller och artisten Hurula visar att han är minst lika stark, rå naken och ömsint i sin bildkonst som i musiken. Vårens utställningar bjuder på något för alla!


Han är museifotograf och konstnär och hans bilder tar plats i Konsthall 1 och 2 under vårens stora utställning i Konsthallen. Krister Hägglunds utställning Hjortronlandet har hittills bara visats i Sara Kulturhus i Skellefteå, som var beställare av det fotografiska gestaltningsprojektet.

Sara Lidmans hemtrakter

– Det är en berättelse i tre kapitel. Det handlar om stordiket vilket i sig belyser debatten som pågår idag om våra våtmarker, om landskapet i och runt Missenträsk och om bygdens människor som porträtteras på samma sätt som förr i världen, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare för Konsthallen.

Precis som gamla tiders porträttfotografer har konstnären spikat upp en kuliss på ladugårdsväggen och fotograferat allt ifrån hundar till människor framför den, på ett sätt som de själva valt.

– Fonden kommer att finnas på plats i Konsthallen så att den som vill kan ta selfies med samma bakgrund, berättar Hans Sundvall.

Utställningen har fått sitt namn från en roman av Sara Lidman som skulle ha fyllt 100 år i år. Krister Hägglunds utställning visas från den 28 januari till och med Valborg.

Bergnäsbron ur olika perspektiv

Samtidigt som fotografiutställningen visas förra ateljéstipendiaten Towe Landenius måleri i Konsthall 3. Hon är ingenjören som utbildade sig vid Sunderby folkhögskola där hon också i dag, periodvis, själv undervisar konstelever.

– Man kan se spår av Towes bakgrund som ingenjör i hennes konstnärskap och förhållande till konst. Bland utställningens verk är Bergnäsbron exempelvis avbildad från olika vinklar och med olika detaljer.

Hans Sundvall säger att konstnärens måleri handlar just om måleri.

– Det är ett sakligt och realistiskt måleri där konstnären intresserar sig för vardagen och den infrastruktur, de trygghetssystem, vi har omkring oss. Towe Landenius ställer också ut några skulpturer som kommer att hänga från taket.

Towe Landenius konst visas till och med den 12 mars.

Krig, glaciärer och knutna nävar

Mellan den 28 januari och 12 mars visas också Luleå kommuns konstinköp 2022 i Konsthallens utställningsgalleri. Under det gångna året har 13 konstverk köpts in, lite mer än hälften från konstnärer med lokal anknytning, övrigt från andra håll i landet.

– Den här gången är det mycket fotografi, men också akvareller av Peter Sundström som uppmärksammar kriget som pågår i vår närhet.

Hans Sundvall lyfter också fram Mats Wikströms skulptur, som bär namnet Kampen för ett någotsånär fritt Norrland. Skulpturen föreställer en äldre man som, iförd stövlar, lyfter en knuten näve i luften.

Under utställningsperioden finns som vanligt möjlighet för besökaren att föreslå var konstverken ska placeras. Det kan vara i skolor eller på äldreboenden som saknar konstverk.

– Ett konstverk har vi redan placerat ut, i entrén till Stadsbyggnadsförvaltningen. Det är en målning av Charlotta Rosengren och föreställer tre glaciärer i Kebnekaiseområdet, säger Hans Sundvall och berättar att konstverket, som mäter 2 gången 1,40 meter, lånats in för utställningen.

Kvalificerade kval

Med start 18 mars tar två nya utställningar plats i både Galleriet och i Konsthall 3.

Under namnet Kval ställer fem konstnärer ut allt ifrån textilkonst till måleri, doudji, teckning och skulptur. Namnet kval står för det kollektiva kval och den konstnärliga skaparvåndan när pandemin lamslog deras verksamhet, men det är också en förkortning av kvalificerad.

Konstnärerna kvalificerade sig för att få stödet Hemmaresidens under pandemin från region Norrbotten.

Linn Lindström, Isak Anselm, Thomas Örn, Matilda Kenttä och Andreas Svonni bjuder på en bredd av olika konstverk som visas till och med sista april.

En doldis träder fram

Samtidigt pågår en tillbakablickande utställning i Galleriet, där tjugotalet konstverk av Vera Frisén kan beskådas.

– Hon är lite av en doldis eftersom hon bara ställde ut ett par gånger under sin livstid. Hon led av en svår lungsjukdom, vilket troligen var en av orsakerna till de få tillfällena, säger Hans Sundvall och berättar att myrlandskap, vatten och våtmarker återkommer som tema i hennes måleri, men det kommer också visas några landskapsmålningar från Brännaberget i Överkalix där hon också vistades en del.

Konstverken ägs av privatpersoner och de flesta är till salu.

– Det är ett unikt tillfälle att se Vera Friséns konst. Det är riktigt fint måleri. Konstnären har bland annat jämförts med den samtida finska konstnären Helene Schjerfbeck som blev världskänd, till skillnad från Vera Frisén. Det finns likheter dem emellan på flera nivåer, inte minst gällande den konstnärliga kvaliteten.

Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik

Mer läsning inom kategorin Artiklar