Bok & Bild

Bok & Bild – festivalen för alla litteratur och konstälskare

konst Litteratur

Datum: torsdag 21 oktober, 2021
Tid: 00:00
Plats: Kulturens hus
Arrangör: Bok & Bild
Biljetter släpps i september

Bok & Bild är festivalen för alla som älskar litteratur och konst. Här möter du aktuella författare och konstnärer – och får lyssna till deras berättelser om skapandet och annat som hör där till.


Tema: Röstens kraft

– Vi vill lyfta konstnärer och författare som gör skillnad. Med temat visar vi vikten av att möjliggöra en förändring. Hur världen kan förändras genom att höja rösten, om det så är genom ordet eller betraktarens öga. Röstens kraft är en röd tråd som syr ihop sömmarna i årets programpunkter, allt från framtidens författares första litterära steg till konstnärliga röster som visas vida runt i världen, säger David Jordansson som är projektledare tillsammans med Sara Pietikäinen.

Första akterna som vi välkomnar är:

Stina Wollter och Micke Olsson Wollter. Stina är aktuell med sin konstbok ”Kring denna konst” och under Bok & Bild gör hon även en spelning tillsammans med Micke Wollter.
Malmfältens Rockklubb besöker oss med musikprojektet ”Jiedna:Ajatuksia” som kretsar kring språket, där vi möter finska, meänkilei, lulesamiska och nordsamiska.
Moa Backe Åstot. Moa vann Lilla Erik Lindegrenpriset på Bok & Bild 2015. Nu debuterar hon med sin roman “Himlabrand” som handlar om att välja vad för slags liv man vill leva. Huvudpersonen Ánte ger en röst åt alla som tvingas gå emot strömmen och vara modiga.
Khaled Alesmael. Hans senaste roman ”En port till havet” är dokumenterade livsberättelser om homosexuella, arabiska män på flykt från förtryck.
Konstnärerna Hilda Westerlund, Matilda Kenttä och Anneli Furmark som samarrangeras med Galleri Lillasyster
Författaren Kjell Westö som samarrangeras med Kontext – litterär scen i Luleå
Konstnären och artisten Catti Brandelius som samarrangeras med Galleri Syster
Magnumfotografen Enri Canaj.

Biljetterna till Bok & Bild släpps i september.

Prisutdelning gånger tre

Under Bok & Bild delas även tre priser ut. Erik Lindegrenpriset på 200 000 till årets lyriker i Sverige samt ett pris till bästa novell respektive bästa konstverk från Bok & Bilds tävling för unga. Nytt för i år är en utökning av Bok & Bilds novell- och konsttävling, där bidrag till novelltävlingen även kan skrivas och lämnas in på något av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Program och mer information hittar du på www.bokobild.se

Bok & Bild går i år in i ett nytt arbetssätt när det gäller att skapa programpunkter, där samverkan med medarrangörer utgör kärnan. Galleri Syster, Lillasyster, Kontext – litterär scen i Luleå samt de nio studieförbunden är medarrangörer. Samarbetet med Luleå stadsbibliotek är också utökat.

Du kanske även gillar