Norrbottens Kammarorkester – Brahms serenad – Inställt

Klassisk musik

Datum: torsdag 19 november, 2020
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 270 kr, student 135 kr
Arrangör: Kulturens hus och Norrbottensmusken
Köp biljett

Obs! Konserten är inställd.
Har du biljett genom Klassiska serien blir du kontaktad med information om hur serien påverkas av detta.

Vid frågor, kontakta vår biljettkassa: 0920-45 59 00


När Norrbottens Kammarorkester gör Brahms serenad som sista konsert för säsongen blir det en liten och nära konsertupplevelse med endast tio personer i orkestern. Vackert och innerligt – som en värmande brasa med varm choklad och vispgrädde till. Vad passar bättre i novembermörkret?

Johannes Brahms älskade naturen. Med bondska stråkdrag och valthornens fanfarer inleds också hans första serenad för orkester. Stämningen är som på en sorglös utflykt. Musiken är inte någon jolmig idyll, det passar inte Brahms. Däremot finns allt från berusande vackra melodier, innerlighet och storslagna scenerier.


Evenemanget ingår i Klassiska serien

Klassiska serien 2020 är en musikalisk resa som räcker hela året! Här ingår hela fyra konserter med Norrbottens Kammarorkester och två gästspel med både Norrlandsoperan och Uleåborgs symfoniorkester. Du får dessutom 40% rabatt på dina biljetter!

Paketpris Klassiska serien: 990 kr (ord. 1620 kr) Du sparar 630 kr! 

Läs mer om Klassiska serien och konserterna här.


Johannes Brahms är en ytterst fascinerande gestalt i den klassiska musikhistorien. En av de verkligt stora, som också fick erkännande under sin livstid. Vi är också bekanta med hans utseende genom målningar och tidiga fotografier där han poserar med sitt ståtliga skägg. Han utstrålar trygghet och pondus, men led livet igenom av prestationsångest.

Hans musik spreds i Europa med hjälp av ett antal musiker som också var hans vänner. Hit hörde Clara Schumann, som han också under många år hyste en olycklig kärlek till. Och violinisten Joseph Joachim som han komponerade sin violinkonsert för, men också sångaren Julius Stockhausen och dirigenten och pianisten Hans von Bülow.

Den som Brahms hyste den djupaste respekten för var Ludwig van Beethoven och hans musik, särskilt symfonierna. Så till den grad att han kände sig underlägsen. Därför dröjde det mycket länge innan han hade samlat mod att offentliggöra sin egen första symfoni. Den värktes fram under många år, inte sällan med stor vånda. Arbetet med symfonin skedde parallellt med bland annat första pianokonserten, Haydnvariationerna, det stora körverket Ein Deutches Requiem och inte minst den här magnifika orkesterserenaden i D-dur som först skrevs som en nonett men instrumenterades senare om för stor orkester. Tyvärr finns inte noterna till nonetten längre kvar. I den här konserten framförs verket i en version för tio instrument.

Visst finns drag av Beethoven, man kan jämföra med hans sjätte symfoni, Pastoralsymfonin där den lantliga stämningen breder ut sig. Men här handlar det ändå mycket mer om ett unikt mästerverk av den ännu unge Johannes Brahms.

 

Program
Johannes BrahmsSerenade Nr 1 D-dur Op. 11, i arrangemang för 10 instrument

 

du kanske även gillar

Norrbotten NEO: Sincerity

fredag 9 oktober, 2020, 19:00 - kl 20:30

Obs! Konserten är inställd. Har du biljett genom Klassiska serien blir du kontaktad med information om hur serien påverkas av … Läs mer

Taggar: Klassisk musik,


Gästspel: Uleåborgs Symfoniorkester - Inställt

lördag 17 oktober, 2020, 19:00 - kl 21:00

Obs! Konserten är inställd. Har du biljett genom Klassiska serien blir du kontaktad med information om hur serien påverkas av … Läs mer

Taggar: Klassisk musik,


Norrbottens Kammarorkester möter Mårten Larsson

torsdag 19 november, 2020, 19:00 - kl 21:00

Obs! Konserten är inställd. Har du biljett genom Klassiska serien blir du kontaktad med information om hur serien påverkas av … Läs mer

Taggar: Klassisk musik,