Dansserien: The Match – Cullberg

”En fascinerande och vibrerande kamp om kvickhet”

Dansserien

Datum: tisdag 1 februari, 2022
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 200 kr
Arrangör: Kulturens hus, Dans i Nord och Luleå riksteaterförening
Köp biljett

Premiär för Cullberg med Deborah Hays The match i Dansserien. Verket är en kvartett med många lager, fyra olika solon som presenteras i en ny ordning varje gång, och i varje föreställning står ett solo i fokus. The Match har beskrivits som ett roligt och udda verk.


The Match innehåller meditation som i övningar osynligt binder dansarna till materialet genom att skapa en mental, känslomässig och kroppslig stränghet, synlig i verket. Arbetet bygger på erfarenhet, uppmärksamhet och uppfattning.

Sommaren 2019 satte Deborah Hay upp sitt ikoniska mästerverk The Match med Cullberg, hennes första för kompaniet i egenskap av associerad koreograf. Cullbergs uppsättning av The Match hade premiär på Tanz Im August i Berlin i augusti 2019, som en del av festivalens ”RE-perspective” över Deborah Hays livsverk. The Match visades i november 2021 på Mercat de les Flors i Barcelona med Cullbergs dansare Adam Schütt, Anand Bolder, Louise Dahl och Vincent Van der Plas.

 

– Det är både intressant och spännande för mig att arbeta med Cullbergs dansare, inte minst på grund av deras kollektiva energi och öppenhet för att dansa tillsammans. I kompaniet finns ett anmärkningsvärt stort antal dansare som är på en mycket hög nivå när det kommer till fysisk intelligens och rörelsekapacitet.”,  säger Deborah Hay om sitt fortsatta arbete med kompaniet. ”Dans är min form av politisk aktivism, fortsätter hon.

The Match hade premiär i februari 2004 på Danspace 51. Marks Church i New York. Verket skapades för en utvald grupp av erfarna dansare och artister: Ros Warby från Melbourne, Australien, Chrysa Parkinson och Watly Cardona, New York City och Mark Lorimer, London.

Jennifer Dunning skrev i The New Yorks Times:
”Det finns inget musikaliskt ackompanjemang, så fokus ligger på dansarna: deras mystifierande resor och relationer, både rumsliga och personliga och det tillfredsställande sättet som Hay fördelar dansarna i rummet … i The Matchs underliga och överraskande stiliga värld. ”

Deborah Hay själv sammanfattade verket i en fråga:

”Vad händer om möjligheten att uppfatta tid och rymd som unik och originell inte är ett tema eller en rörelsestil eller ett mål, utan en ram för dansarna att engagera sin kroppsliga intelligens genom en koreografi av material som utmanar den här definitionen?”

Deborah Hay belönades med BESSIE award/New York Dance and Performance Award 2004 för The Match, ur motiveringen: ”en underligt, märklig och obeständig meditation över upplösning som utforskar världar från det vanliga till det förvirrande med en alternerande cast av fyra karaktärer. ”

Föreställningen ingår i Dansserien 2021/2022.
Ett paket med 7 dansföreställningar. Läs mer om Dansserien här.