Dyptik – Dans l’engrenage

Omåttlig, omättlig hip hop om livet!

Dans Dansserien Hip hop Streetdance

Datum: måndag 25 februari, 2019
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 180 kronor
Arrangör: Dans i Nord i samarbete med Dansnät Sverige
Köp biljett här

Att försöka hitta sin plats. Så osäkert det kan kännas och vara. Men du kämpar för den. Och när du nått dit du vill slåss du för att behålla det du uppnått och inte minst för att komma vidare. Du är ensam. Men också en kugge i samhället som helhet.

Som ett redskap i mänskliga och sociala strukturer. Utöver konventioner och enskilda friheter. Du spelar runt reglerna för att fortsätta till nästa steg. Till och med till överträdelsens punkt. Även om det innebär att du gör fel. Du tror hela tiden på något bättre. Något annorlunda. Någonting nytt.

I Dans l’engrenage vill koreografen Mehdi Meghari skildra vår oändliga aptit, ”aldrig nog”, som en slags gemensam nämnare för oss människor. Föreställningen och dess karaktärer ställer angelägna frågor om social klättring utan mening och mänskliga värderingar, både på ett enskilt och på ett kollektivt plan: Fångad i samhällets redskap – vilket är priset vi får betala? Är inte människan ett offer för sitt eget system? När det slutgiltiga målet har uppnåtts, en gång i rampljuset, vad är då lösningen för att fortsätta förbli framgångsrik?

Ljuset spelar en viktig roll i Dans l’engrenage, menar Mehdi Meghari, och ibland blir det i sig självt till ren scenografi. Föreställningen är inspirerad av såväl traditionella danser som rytmer från den arabiska världen. Energin och engagemanget, både fysiskt och emotionellt, leder dansarna till ett tillstånd som liknar människan, artisten och/eller politikern som satsar för att lyckas, alla tillsammans likt en stat i ett tillstånd av trance.

– För att sluta spela och presentera en uppriktig och engagerad dansprestation samarbetade jag med komikern Corinne Puget som arbetat med dansarna för att skapa en intimitet, ta fram karaktärernas uppriktighet och få dem att reflektera över partners och åskådare. Vi har undersökt nöjet att ”leva”, maktförhållanden, vansinne, bräcklighet, ångest och känslan att ”bara vara”, säger Mehdi Meghari.

“Body against body. They struggle. Shut themselves in.  Expose themselves. Oppose each other.  I think they are at war with each other.  A war of their own.  Guards up. Breaking down.  Body against body. They free themselves.”

Obs! Missa inte publikintroduktionen i Loungen, på plan 5, klockan 18.30.

 

 

du kanske även gillar

Claire Parsons Co - Marmelad

söndag 7 april, 2019

Marmelad är en mumsig och musikalisk föreställning om att mötas, vändas och röras runt. Med poetiska rörelser, mjuk cirkus och … Läs mer

Taggar: Barn, Barnsöndag, Dans, Familjeföreställnig, Teater,


LILLY ZETTERBERG & ROLAND PÖNTINEN – EN HYLLNING TILL ISADORA

måndag 29 april, 2019, 19:00

På självaste Dansens dag hyllar vi den amerikanska dansaren och koreografen Isadora Duncan, känd som den moderna dansens grundare. Dansaren … Läs mer

Taggar: Dans, Dansserien, Klassisk musik, piano,


LILLY ZETTERBERG & ROLAND PÖNTINEN – EN HYLLNING TILL ISADORA

måndag 29 april, 2019, 19:00

På självaste Dansens dag hyllar vi den amerikanska dansaren och koreografen Isadora Duncan, känd som den moderna dansens grundare. Dansaren … Läs mer

Taggar: Dans, Dansserien, Klassisk musik, piano,