Folk Songs – Lena Willemark och Norrbotten NEO

Datum: torsdag 9 december, 2021
Tid: 19:00
Plats: Lilla salen.
Pris: 225 kr, studerande 130 kr
Arrangör: Kulturens hus
Köp biljett

Med folkmusiken i fokus beger sig den banbrytande och genreöverskridande sångerskan Lena Willemark sig ut på turné tillsammans med ensemble Norrbotten NEO. Under rubriken Folk Songs, inspirerat av Luciano Berio verk med samma titel, tar de med oss på en spännande resa där Berios verk – där olika länders folkmusik inspirerar till lekfulla klanger och melodier – möter Lena Willemarks sånger från det hyllade albumet Blåferdi (den blå färden), arrangerade av Andreas Edlund.


Sömlöst tar folkmusiklegendaren och musikerna med oss på en blå färd över det okända havet inom oss som vi inte kan styra. Tillsammans utmanar de sig själva på scen genom att tänja på gränserna för vad som är konstmusik respektive folkmusik.

– Vi är alla en del av historien, nutiden och framtiden, säger Lena Willemark. En mänsklig kedja av tankar, känslor och upplevelser. Så är traditionen för mig – helt enkelt levande och livsviktig.

Lena Willemark är sångerskan, spelmannen och kompositören som sökt nya uttryck ända sen hon slog igenom i mitten av 80-talet. Hennes poesi och sång klingar ofta på det säregna älvdalsmålet, vars språkliga musik stiger direkt från fornnordiskan. Även om hon kanske är mest känd för sitt idag oefterlikneliga grepp om folkmusiken har Lena berört både jazz och konstmusik under resans gång.

För den breda skaran är hon även känd för hennes bejublade tolkning av Led ZeppelinKashmir tillsammans med Augustifamiljen i SVT På Spåret.

 

Program

Luciano BerioFolk Songs
Toru TakemitsuVoice
Fabian SvenssonTwo Sides
2 sånger av Lena Willemark
(med reservation för ändringar)