Banned Books Week Sverige – En kväll om yttrandefrihet

Datum: torsdag 5 oktober, 2023
Tid: 19:00
Plats: Restaurangscenen
Pris: Fri entré
Arrangör: Luleå kommun

Datum: 5 oktober
Tid: 19.00-21.00
Var: Kulturens hus – Restaurangscenen
Fri entré – Fri placering men bordsbokning via Craft & Draft för middag.

 

Programmet inleds med ett samtal som modereras av Simon Olofsson, mellan Lusine Djanyan, Hanna Sahlberg och Ola Husamou . Samtalet kretsar kring yttrandefrihet och censur i världen och gör nedstamp i Ryssland, Kina och Syrien, men också hur detta påverkar yttrandefrihet i Sverige.

Efter samtalet får vi lyssna till en konsert med West Middle East.

WEST MIDDLE EAST är ett musik- och konstprojekt format av Arya Aramnejad, Ola Husamou och Love Antell våren 2022. Tillsammans skapar de musik med texter på farsi, arabiska, svenska och engelska. För ”Banned Books Week Sverige” framför de nyskrivna verk tillsammans med musiker från Norrbottens Kammarorkester med gästartist Mirja Palo från Jokkmokk på kantele.

LOVE ANTELL – sverigefinsk musiker och bildkonstnär från Stockholm. Han har medverkat i film, tv och radio, och ställer ut multimediala verk. Under 2023 är han aktuell med albumet ”Du och jag – ett rike – ett land” med projektet Bottenviken, samt utställningen ”Damokles svärd” som visas på Avesta Art.

OLA HUSAMOU – syrisk skådespelerska, barnboksförfattare, dramatiker, poet, översättare, kulturaktivist, musiker. 2019–2021 var hon fristadsgäst i Eskilstuna. Aktuell som skådespelare på Dramaten.

ARYA ARAMNEJAD – iransk musiker och kompositör som blev känd med sången ”Ali Barkhiz” där han kritiserar den islamiska regimen, som han sedan fängslades för. 2018–2020 var han fristadsgäst i Stockholm.

LUSINE DJANYAN – armenisk-rysk konstnär och aktivist, medlem i Pussy Riot. Lever i exil i Sverige sedan 2017.

HANNA SAHLBERG – journalist. Varit utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i Kina i flera år och driver Kinapodden. Hon är aktuell med sin debut ”Den osynliga muren: Rapport från mitt misslyckade försök att bli kines”.

SIMON OLOFSSON – verksam som frilansande skribent, kritiker, fotograf och utbildare. Han är sedan många år regelbunden kolumnist i Norrbottens-Kuriren och Piteå-Tidningen.

 

Läs mer: Fristad Luleå – Luleå kommun (lulea.se)