INSTÄLLT! Iiris Viljanen

En finsk jul

Jazz julmusik Pop

Datum: onsdag 9 december, 2020
Tid: 19:30
Plats: Lilla salen
Pris: 275
Arrangör: Kulturens hus
Köp biljett

INSTÄLLT: Med anledning av coronaviruset ställs denna spelning tyvärr in.

Vänligen kontakta Kulturens hus biljettkassa för återköp senast 31 december. Ta hand om dig!


Högaktuella Iiris Viljanen är pianist, sångare och rappare från Korsholm i Österbotten. Viljanen sjunger och rappar på österbottnisk dialekt samt på finska. Hennes nya album “En finsk jul” släpps 20 november och den 9 december har du chansen att uppleva henne på Kulturens hus.


Viljanens nya album är nerskalat där sentimentalitet varvas med hoppfullhet. Produktionen sätter stort fokus på Viljanens sinnrika pianospel. ”En finsk jul” innehåller klassiska jullåtar på finska och ett antal instrumentala pianostycken som med Viljanens jazziga anslag och sirliga improvisationer närmast för tankarna till Keith Jarrett eller Shai Maestro.

Plattan innehåller såklart även några nyskrivna poplåtar där Iiris Viljanen med sina karaktäristiska låttexter tar med lyssnarna till nya tankelandskap. På skivan kommer Viljanens tvåspråkighet och dubbla tillhörighet fram. Hon är sedan 2006 bosatt i Sverige och på hennes nya album ”En finsk jul” varvas låtarna på svenska och finska sömlöst med varandra.

– Albumet heter ”En finsk jul” också eftersom det är osäkert om det blir någon sån för mig i år på grund av pandemin. Så jag ville skapa en egen finsk jul i toner och text istället, någonting för alla andra sverigefinnar och finlandssvenskar där ute som hör hemma i båda språken, berättar Iiris Viljanen.

2016 solodebuterade hon med det instrumentala albumet “Kiss me, stupid” & “7 more solo piano pieces” och samma år släpptes även det mer popinfluerade albumet” Mercede”s.


“Iiris Viljanen är ett lyriskt geni”
/Huvudstadsbladet

“Nya kapitlet i Iiris Viljanens musikaliska karriär är det bästa hittills”. /Vasabladet

Tillsammans kan vi bidra till minskad smittspridning

Vi är rädda om varandra. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, håll avstånd till andra besökare, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Här kan du läsa om de anpassningar vi gör för att du ska känna dig trygg inför och under ditt besök hos oss.

Du kanske även gillar