Jazzserien – Norrbotten Big Band möter Pedro Martins

Årets Composer in Residence

Jazzserien

Datum: lördag 19 november, 2022
Tid: 19:00
Plats: Lilla salen
Pris: Ordinarie pris 280 kr, studerande 140 kr
Arrangör: Kulturens hus, Norrbottensmusiken
Köp biljett

Redan som mycket ung nådde Pedro Martins internationell ryktbarhet genom att ta hem första pris i Montreaux Guitar Competition där storheter som John McLaughlin och Kurt Rosenwinkel – den senare även han en bekant från den norrbottniska jazzscenen efter en turné 2017 tillsammans med Norrbotten Big Band – satt i juryn. Där och då inledde Pedro och Kurt Rosenwinkel ett musikaliskt samarbete som bland annat resulterat i flera turnéer och några gemensamma album.

Vid det här laget har Pedro börjat bli ett stort namn i jazzvärlden. Med utgångspunkt från Los Angeles turnerar han vida omkring och vänskapen med både Rosenwinkel och den tidigare huskompositören Genevieve Artadi har fört honom till Luleå och Norrbotten Big Band där tycke uppstått.

– Cirkeln vidgas gradvis av sig själv. Pedro Martins är en av samtidens mer intressanta musiker. Ett kap, helt enkelt, säger Joakim Milder, konstnärlig
ledare för Norrbotten Big Band. Han har ingen stor erfarenhet av storband. Däremot har han visioner och en stor vilja att pröva saker. Det räcker väldigt långt när det kommer till en så fantastisk musiker som Pedro Martins.

Musiken är säregen, fräsch och ärlig och knyter an till Pedros hemlands rika musiktraditioner men som också har kopplingar till vår tids unga estetik. Det är helt enkelt musik som med stor integritet står för sig själv. Inte konstigt alls att han blivit utsedd till Composer in Residence hos Norrbotten Big Band under 2022!