Luleå Kammarmusikförening 2020

Datum: onsdag 29 januari, 2020
Tid: 19:00
Plats: Lilla Salen
Pris: 940 kr ordinarie
Arrangör: Luleå Kammarmusikförening
Köp biljett
Köp årets sex föreställningar, betala bara för fyra.
I serien ingår:
29/1 Nils Klöfver – Gitarrens mästare och deras musik
Program:
Gaspar Sanz (1640-1710): Canarios
Silvius Leopold Weiss (1687-1750): Pasacaglia
Fernando Sor (1778-1839): Variations on a Theme by Mozart
Mauro Giuliani (1781-1829): Gran Sonata Eroica
Francisco Tarrega (1852-1909): Capriccio Arabe, Recuerdos de la Alhambra
PAUS

Agustin Barrios Mangore (1885-1944): La Catedral
Andres Segovia (1893-1987): Estudio sin Luz
Roland Dyens (1955-2016): Libra Sonatina

27/2 Duo Cantilena – Passion, glädje och vemod

Finstämd och dynamisk konsert där Duo CANTILENA väver samman musik med korta dikter av den kanske inte så välkända svenska poeten ANNAGRETA WIDE (1920-1965).AnnaGreta Wide var en svensk lyriker som endast gav ut 6 diktsamlingar. Hon har genom sina finstämda, sparsmakade och också humorfyllda dikter kommit att älskas av många. Musiken spelar en viktig roll i hennes lyrik.
Ledorden PASSION, GLÄDJE & VEMOD knyter an till olika skeden i AnnaGretas alltför korta liv. Duo Cantilena som består av flöjtisten Anna Boman Hald och gitarristen Sabina Agnas tycker det är spännande att koppla samman musik med bl.a kvinnliga poeter, författare & konstnärer.
Dom har tidigare gjort flera liknande program med sin musik och spännande kvinnor som Ylva Eggehorn, Frida Kahlo samt Selma Lagerlöf Musik bjuds från Bosnien, Argentina, Spanien, Amerika, Frankrike, Japan samt nyskrivet från vårt svenska Mariestad
Kompositörer : Janne Tammo, Robert Beaser, M de Falla, Enrique Granados,Y. Yocoh, Astor Piazzolla, Jacques.Ibért, Agosto Palma, E.Norée-Möller, Almer Imamovitch

 

19/4 Trio no Treble – Trio (no) Trouble
Lars Marius Hølås (bratsj)
Eivind Rossbach Heier (cello)
Jostein Bolås Brødreskift (kontrabass)
Så här beskriver de sig själva:
”Trio no Treble er i utradisjonell tro en trio med bratsj, cello og kontrabass. En trio uten diskant, kun mørke røster og dyp klang. Kan det bli bedre?”
De har bland annat spelat på Operan i Oslo, varit festivaltrio på Festspillene i Helgeland, samt spelat konserter under Operafestveckorna i Kristiansund där de blivit inbjudna att medverka även 2020. I juni 2019 var de på en stor turné Serbien.
Trio no Treble spelar allt från klassisk musik via folkmusik och tango, till popmusik. De arrangerar den det mesta musiken själva. De spelar bland annat Beethovensymfonier, Griegstycken och Bruno Mars. Till konserten i Luleå presenteras ett varierat program, och utlovar något för “hver smak!”

27/5 Magnus Holmander & David Huang – Rising Star
David Huangs katapultkarriär blev ett faktum när han vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset 2014. Han blev snabbt utsedd till Sveriges Radio P2s husartist och är sedan dess en av Sveriges mest efterfrågade solister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen.
David Huang är en passionerad kammarmusiker och turnerar regelbundet som duo med solistprisvinnaren Amalie Stalheim samt pianotrio med norska stjärnviolinisten Guro Kleven Hagen. Men för David har det aldrig varit tillräckligt att bara spela den stora repertoaren i de traditionella konserthusen. Hans stora engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik gjorde att han 2016 startade konsertserien Förstaparkett som presenterar den främsta kammarmusiken i en hemmafestmiljö. Sedan 2018 är han tillsammans med Christian Karlsen grundare och konstnärliga ledare för en av Sveriges största festival förknippade med klassisk musik och ung publik, Gränslandet – symfonisk fest.
Magnus Holmanders passion för nutida musik och experimentella nyfikenhet, både som musiker och artist, har resulterat i nära samarbeten med många svenska kompositörer bl.a. Rolf Martinsson och Anders Hillborg. Detta har lett till en rad solistuppdrag i t.ex. Royal Festival Hall i London, Auditorium i Milano, Stockholms konserthus, Berwaldhallen och Grieghallen i Bergen. Magnus jobbar även mycket med den nya generationen svenska kompositörer och har uruppfört verk av Andrea Tarrodi, Jacob Mülhrad, Benjamin Stearn, Molly Kien och Klara Stirner. Nyligen skrev den lovande kompositören Ylva Fred ett verk för klarinett och piano där Magnus använder sina färdigheter som magiker för att få klarinetten att sväva. 2013-2017 deltog Magnus som klarinettist, magiker och dansare i Martin Frösts produktioner Dollhouse och Genesis som vid flera tillfällen spelades vid konserthus runt om i Norden.
Magnus tog sin kandidat- och masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och studerade för Hermann Stefánsson och Emil Jonason.

9/9 Robert Råberg – Kalejdoskop
En pianoafton med Robert Råberg
K. Tanaka (f. 1961)
Nothern Lights
G. Ligeti (1923 – 2006)
Etyder för piano
Bok 1: nr. 4, Fanfares
J. Brahms (1833 – 1897)
Två Rapsodier, Op. 79
I. Agitato
II. Molto passionato, ma non troppo allegro
C. Schumann (1819 – 1896)
Romans varié i C-dur, Op. 3

PAUS

L. v. Beethoven (1770 – 1827)
Pianosonat nr. 12 i Ab-dur, Op. 26
I. Andante con variazioni
II. Scherzo – Allegro molto
III. Marcia funebre ”sulla morte d’un Eroe”
IV. Allegro
C. Debussy (1862 – 1918)
Pour le piano, L. 95
I. Prélude
II. Sarabande
III. Toccata

21/10 Barock Ensemble Vox Musarum – Roman möter Händel

Svensken Johan Helmich Roman kallas ofta för den svenska musikens fader. 1716 gjorde han studieresan till London, där han snabbt fick anställning som violinist i operaorkestern vid King’s Theatre under ledning av Georg Friedrich Händel. Roman blev fascinerad av den nya italienska operakonsten och framför allt av Händel, vilken förblev en stor inspirationskälla för honom.
Vox Musarum är en tidig musikensemble som uppför 1600- och 1700-talens musik på tidstrogna instrument. Ensemblen grundades 2017 men ensemblemedlemmarna hade spelat tillsammans långt innan dess.
2018 genomförde ensemblen konsertturnén Il Viaggio – Resan från Italien till England under Stormakts- och Frihetstiden. Sommaren 2019 gjordes 10 konserter i Sverige, Finland och Estland med programmet Roman möter Händel.
Vox Musarums mål är att genom musik sprida kultur och kännedom om 1600- 1700-talens samhälle och estetik både i Sverige och utomlands.
Att bringa konstmusiken även till små orter ligger nära ensemblens hjärta.
Noora Karhuluoma, sopran
Hanna Thiel, viola da gamba
Marco Bonacci, cembalo