Lunchvisning

Konsthallen lunchvisning

Datum: onsdag 29 mars, 2023
Tid: 12:30
Plats: Konsthallen i Luleå
Pris: Fri entré
Arrangör: Konsthallen i Luleå

Kom på en givande guidad konstvisning under lunchtid! Du får veta mer om konsten i de aktuella utställningarna. Lunchvisningar tar ca 30 min.

 

KRISTER HÄGGLUND – HJORTRONLANDET
Krister Hägglund (f. 1958) är boende och verksam i Skellefteå.
I sin utställning Hjortronlandet har utgångspunkten varit att arbeta i författaren Sara Lidmans fotspår.
2023 är det 100 år sedan hon föddes. Hägglund fick i uppdrag av Skellefteå kommun att göra ett fotografiskt gestaltningsprojekt för Sara Kulturhus som öppnade nyligen med just tematiken runt Sara Lidman och hennes så ofta skildrade miljö kring uppväxtorten Missenträsk som utgångspunkt.
Det projektet blev också en utställning och likt många andra projekt för denna doldis bland svenska stjärnfotografer en bok.

Under 2022 har han också belönats med Arbetets museums dokumentärfotopris och här kommer ett utdrag ur motiveringen: för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet.

Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt.

 

KVAL

Isak Anselm, Matilda Kenttä, Linn Lindström, Andreas Svonni och Tomas Örn.

Kval kan betyda olika saker, det kan vardagligt användas som en förkortning för att kvalificera sig, men en kan också genomgå kval. Inom fältet för konstnärligt arbete genomgår man många kval, det gäller att hitta motiv och motivation, teknik och material, men också ekonomiska förutsättningar för sitt skapande och för det sistnämnda behöver man kvalificera sig. KVAL är en grupputställning med fem konstnärer verksamma i Norrbotten som kvalificerade sig för ett ”hemmaresidens”. Residens förekommer inom både bild- och formkonst och inom andra konstnärliga discipliner men under åren med restriktioner kopplade till pandemin vi alla nyligen gått igenom – med sina kval – omöjliggjordes den typen av konstnärliga utbyten mellan individer och platser. Det offentliga gick in med olika stödprogram för att stärka upp en bransch i kris och möjliggjorde ett mycket ovanligt hemmaresidensprogram för några konstnärer i Norrbotten. Det som undersöktes och skapades kommer nu att redovisas i en utställning.

De konstnärer som medverkar har olika temperament och tekniker och intresseområden och fokus i sina respektive konstnärskap. Utställningen ger ett smakprov på några av länets finaste konstnärers verk. Det är både måleri, skulptur, teckning och text, textil och doudji. Den visar vad de kämpat med i sina olika konstnärskap i pandemins tid. Det är starka intressanta ämnen vilka besökare till utställningen förhoppningsvis kan finna förundran, förfäran, glädje, vemod eller något annat inför. Att vi känner, reagerar och reflekterar är något som definierar oss som människor. Konsten har ibland en förmåga att förhöja tillvaron – att vi känner oss mer levande. Förhoppningsvis kan du som läser detta och tar del av utställningen uppleva något av detta.

Medverkande konstnärer är Isak Anshelm, Matilda Kenttä, Linn Lindström, Anders Svonni och Tomas Örn. Utställningen görs i samarbete med Resurscentrum för konst i Norrbotten och slöjd och formkonsulenterna i Norrbotten.

 

Vera Frisén

Konstnären Vera Frisén (1910 – 1990) föddes i Umeå och vistades där en hel del under sitt långa liv. Hon sökte sig till Stockholm och högre konstutbildningar och nådde där också framgångar, hon hade sin första separatutställning vid galleri Färg och Form 1941 och gjorde succé. Efter det drog hon sig undan offentlighetens ljus och visade nästan aldrig sin konst offentligt igen förrän i livets slutskede, hon återvände till galleri Färg och Form 1989 och visade sina verk återigen till lycka för en längtande publik. Friséns verk består både av porträtt, men framförallt av landskapsmålningar, en stor volym från trakterna kring Umeå, men också den svenska fjällvärlden, det Öländska landskapet där hon vistades periodvis och från resor hon gjorde. I utställningen i Luleå visas några landskapsmålningar som hon gjorde vid vistelser i Överkalix och kring den magnifika utsikten från Brännaberget. Vera Frisén drabbades av en lungsjukdom, vilket påverkade att hon drog sig undan offentligheten och konstlivets krav. Istället verkade hon i egen takt i skymundan, vilket också gjorde att hon glömdes bort i konstkretsar. Nu uppmärksammas hon återigen och sätts i sammanhang som hennes fantastiska konst förtjänar. Hon har en säregen kolorit och hennes landskap utstrålar både tröst och tidlöshet. Ofta är det sensommarkvällens ljus hon fångat, landskapen är anspråkslösa, stillsamma och storslagna på samma gång. Hon vistades gärna i och vid våtmarker och myrlandskap och skildrade dessa i sitt finstämda måleri.

Du kanske även gillar