Male Hysteria • 31 aug-3 nov

Ola Åstrand

Datum: lördag 31 augusti, 2019
Tid: 00:12
Plats: Konsthallen
Pris: Fri entré
Arrangör: Konsthallen
Fri entré

”Under en del år på 80- och 90-talet sysslade jag med en slags bakvänd alkemi; jag ville göra skit av guld. Konsten måste plockas ner och jag skulle undersöka de riktigt mörka sidorna av det mänskliga psyket. Jag ville inte vara en väluppfostrad konstnär som gjorde konst för borgerligheten; det var baksidorna som borde visas upp i finrummen, allt som gömdes undan måste fram! Slut på förljugenheten!”

Så skriver konstnären Ola Åstrand om sin utställning Male Hysteria. Han är kanske mest känd i Luleå som curator. Han har genom åren satt samman många spännande utställningar med andras konst på olika teman, exempelvis Med hjärtat till vänster och Tänd Mörkret, båda visade i Luleå.

 

Under en del år på 80- och 90-talet sysslade jag med en slags bakvänd alkemi; jag ville göra skit av guld.

Ola fortsätter: ”Jag växte upp med en mamma som var upptagen av sig själv och en pappa som inte ville ha oss. Där fanns ingen vuxen att gå till så jag hittade på min egen värld, där jag fick bestämma. Pojkrummet blev min frizon. Utan fungerande manlig förebild har jag ändå haft huvudet fullt av ”manliga” fantasier. Fantasier om kvinnor och om styrka, explosioner och förstörelse. Var kom de fantasierna ifrån?”

 

Den här utställningen synar onekligen manligheten i sömmarna. Vad är egentligen manligt/kvinnligt? På vilket sätt är det positivt/negativt? Utställningen vänder och vrider på manligheten och belyser den ur olika synvinklar och ställer en hel del frågor.

 


Ljudguide – Male Hysteria

Följ med i utställningen med vår ljudguide! Hör, så förstår du bättre vad du ser.

(5 min 40 sek)