Mattias Alkberg & Frida Hyvönen

Bok & Bild 2019

Bok & Bild Loungen

Datum: fredag 25 oktober, 2019
Tid: 19:00
Plats: Loungen
Pris: 100 kr
Arrangör: Kulturens hus, Bok & Bild
SLUTSÅLT

Två exklusiva framträdanden under en och samma kväll – ett av Mattias Alkberg och ett av Frida Hyvönen. Efteråt möter de båda litteraturvetaren Erik Jonsson i ett samtal om textförfattande och låtskrivande.

OBS! SLUTSÅLT! Finns dock ännu lite platser kvar till lördagkvällen på Bok & Bild. Läs mer här.

 

Mattias Alkberg
Det är inte en sprakande show. Det är en golvlampa med porrbelysning. Det är en uppstoppad gammal gubbe som inte ens kan några tricks. Det är gamla örhängen och nya och samtal kring detta. Det pratas om känslor och sån skit, om vänskap, kärlek och andra tillkortakommanden. Om poesi, politik och poesins politik och hur allt är ett jävla helvete och vad kan en göra annat än att skratta åt det.

Det är två personer, Mattias Alkberg och Jonatan Lundberg, och röst och piano. Det finns utrymme för frågor men det är inte säkert att någon kan svara på dem, det är väldigt sorgligt alltsammans.
Men det låter väl roligt? Det är det, det är fantastiskt roligt. Du går in i ett rum och kommer ut förbättrad, eller i alla fall förändrad. Annars får du pengarna tillbaka. Skoja, inte får du det den här gången heller. Eller tiden det kostade dig. Men vad skulle du annars använt den tiden och de pengarna till? Ja, den sortens frågor är Mattias Alkberg van vid i alla fall. Nu kan du höra honom försöka svara. Nu kan du försöka få ett svar.

Frida Hyvönen
När Frida Hyvönen berättar så gör hon det ofiltrerat. På hennes senaste album finns inga långdragna metaforer, krusiduller eller svulstiga arrangemang – bara rakt igenom gripande historier med detaljer som främsta utsmyckning. Efter att ha spenderat ett decennium sjungandes på engelska släppte Frida Hyvönen i höstas ett album på modersmålet svenska. Kvinnor och barn är ett genomgående litterärt och genomtänkt album som sätter berättelserna och berättandets ädla konst i fokus. Genom att bruka pianot sparsamt, och istället låta sin unika stämma bli mittpunkt i ljudbilden, känns hennes raka berättelser allt som oftast som rena pistolskott genom hjärtat. Efter att ha gjort kritikerkåren helt salig under hösten kom till slut det definitiva beviset på att det här var ett mästerverk – Frida Hyvönen kammade hem pris för både Årets kompositör och Årets textförfattare på Grammisgalan. Galans två mest åtråvärda priser gick alltså till Hyvönen och hennes första samling låtar på svenska.

Evenemanget är en del av konst- och litteraturfestivalen Bok & Bild. Läs mer här.

du kanske även gillar

Poesibar med livemusik

lördag 26 oktober, 2019, 19:00 - kl 21:00

Under lördagkvällen på Bok & Bild 2019 kör vi poesibar i Loungen med Poetry Slam-uppvisning och livemusik från artisten Lilla … Läs mer

Taggar: Bok & Bild, Loungen,


Bok & Bild 2019

fredag 25 oktober, 2019, kl 10:00 - lördag 26 oktober, 2019, kl 23:30

Välkommen på en nyfiken, mångsidig och alldeles, alldeles underbar konst- och litteraturfest! Bok & Bild lyser åter igen upp hösten … Läs mer

Taggar: Biblioteket, Bok & Bild, konst, Konsthallen, Litteratur,


Poesibar med livemusik

lördag 26 oktober, 2019, 19:00 - kl 21:00

Under lördagkvällen på Bok & Bild 2019 kör vi poesibar i Loungen med Poetry Slam-uppvisning och livemusik från artisten Lilla … Läs mer

Taggar: Bok & Bild, Loungen,