Norrbottens kammarorkester möter Isabelle van Keulen

Eldens nyanser

Klassiska serien

Datum: torsdag 23 november, 2023
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 270 kr, studerande 135 kr.
Arrangör: Kulturens hus
Köp biljett

Den nederländska violinisten och dirigenten Isabelle van Keulen är nyutnämnd konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester. Hon är en välkänd profil på den internationella musikscenen och har gästat orkestern flera gånger tidigare – senast 2021 när hon ledde kammarorkestern och dessutom framträdde som solist i Mendelssohns violinkonsert.


Isabelle van Keulen och har framträtt med flera av världens allra främsta orkestrar: BerlinerfilharmonikernaConcertgebouw i Amsterdam, Gewandhausorkestern i Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och många fler.

Nu är van Keulen solist och leder orkestern i Bachs härligt livfulla Violinkonsert i a-moll och den berömda dubbelkonserten i d-moll. Medsolist är Daniel Frankel som också agerar som konsertmästare när Isabelle van Keulen framträder som solist.

Spelande ledare och solist: Isabelle van Keulen, violin  Solist: Daniel Frankel, violin

PROGRAM

Jessie MontgomeryStarburst
Igor StravinskyApollon Musagète
Johann Sebastian BachViolinkonsert a-moll
Kurt AtterbergIntermezzo
Johann Sebastian BachDubbelkonsert d-moll

dansant och melodiskt uttrycksfullt med orkesterns nya konstnärliga ledare

Svenske tonsättaren Kurt Atterberg menade att musikens själva grundämne var melodin. Han värnade om musikens klassiska och romantiska ideal och ansåg att en bra melodi var en garanti för musikalisk kvalitet. Att han var en glänsande och skicklig melodier får vi uppleva i hans Intermezzo för stråkar.

Den amerikanska tonsättaren Jessie Montgomery uttrycker sig på ett annorlunda sätt och säger att ”musik är min koppling till världen”. Hon inspireras av jazz, hiphop och rockmusik som var en självklar del av livet på Manhattans Lower East Side där hon växte upp. I Starburst för stråkar gestaltar hon med mjukt sångbara melodier, minimalistiskt upprepade slingor, improvisationer och explosiva utbrott hur nya stjärnor uppstår i galaxers oändliga rymd.

Efter de stora baletterna EldfågelnPetrusjka och Våroffer gick Igor Stravinsky in i sin neoklassiska period. Den sirligt dansanta och melodiskt uttrycksfulla Apollon Musagète komponerades till en föreställning med den omsusade dansaren och koreografen Balanchine. Musiken andas franskt 1600- och 1700-tal och premiären på Théâtre Sarah-Bernhardt i Paris blev en omedelbar succé.

Konserten är en del av Klassiska serien 2023.