Norrbottens kammarorkester möter Miah Persson

Klassiska serien

Datum: torsdag 7 september, 2023
Tid: 19:00
Plats: Stora salen
Pris: 270 kr, studerande 135 kr.
Arrangör: Kulturens hus
Köp biljett

Sopranen Miah Persson är en av Sveriges internationellt mest framstående sångare och framträder på de mest prestigefyllda scenerna världen över. Nu får vi den unika möjligheten att höra henne tillsammans med Norrbottens Kammarorkester under ledning av den franska dirigenten Chloé van Soeterstède som hyllas för såväl sitt intuitiva, känsliga och uttrycksfulla musikskapande som för sitt övertygande och charmiga agerande på dirigentpodiet.


PROGRAM

Maurice RavelPavane pour une infante défunte
Hector BerliozLes nuits d’été
Louise FarrencSymfoni nr 3 op 36, g-moll
Solist: Miah Persson Dirigent: Chloé van Soeterstède

Sopranen Miah Persson är en av Sveriges internationellt mest framstående sångare och framträder på de mest prestigefyllda scenerna världen över. De senaste säsongerna har hon gjort rollen som grevinnan Almaviva i en nyuppsättning på nationaloperan i Paris, varit solist i Mahlers andra symfoni med Orchestre national de Lyon och medverkat i Mozarts c-mollmässa med Zublin Mehta och Los Angeles Philharmonic.

Nu får vi den unika möjligheten att höra henne tillsammans med Norrbottens Kammarorkester under ledning av den franska dirigenten Chloé van Soeterstède som hyllas för såväl sitt intuitiva, känsliga och uttrycksfulla musikskapande som sitt övertygande och charmiga agerande på dirigentpodiet. Paris är Chloé van Soeterstèdes hemstad. Det är också staden där allt hände under 1800-tal. Här umgicks konstnärer, författare och kompositörer och inspirerades av varandra. Hector Berlioz hämtade de sex dikterna till Les nuits d’étéSommarnätterna, ur en diktsamling av vännen och författaren Théophile Gautier. Texterna är laddade med hemlighetsfull förälskelse, ömhet och längtan och den bländande vackra musiken vibrerar av sommarnattens hetta.

Sångtexter laddade med hemlighetsfull förälskelse, ömhet och längtan

Maurice Ravel skrev sin Pavane 1899 i stadsdelen Montmartre i Paris dit han hade flyttat tillsammans med familjen samma år. Det sägs att han valde namnet Pavane för en död prinsessa bara för att orden låg så bra i munnen på franska: Pavane pour une infante défunte. Det är melodiskt oerhört vacker musik, expressivt och klangrikt, med karakteristisk fransk elegans.

Louise Farrenc var en framstående profil i 1800-talets parisiska musikliv, verksam som tonsättare men också briljant konsertpianist. Att hon var en stor beundrare av BeethovenSchumann och Mendelssohn kan vi höra i hennes härligt djärva och energiladdade tredje symfoni där stråkarna verkligen får tillfälle att glänsa!

Konserten är en del av Klassiska serien 2023.