Bok & Bild: Anarki, Aktivism, Konst och Poesi

Bok & Bild

Datum: fredag 22 oktober, 2021
Tid: 20:30
Plats: Lilla salen
Pris: 50 kr
Arrangör: Kulturens hus i samarbete med Galleri Syster, Studiefrämjandet och Bilda tillsammans med Ordanvind
Köp biljett

Uppfostran genom konsten

Galleri Syster presenterar en performativ föreläsning av Magdalena Nordin, utbildad i fri konst vid Konstfack. Magdalena Nordin utgår ifrån Herbert Reads idéer om anarkism och modernism och om att använda konsten som en frigörande kraft för människan. Hon tar upp hur konsten och skapandet används som pedagogiskt verktyg för att forma människor, och gör ett försök att formulera konstens mening. Både för sig själv och omvärlden. Kan målet med skapandet och konsten vara en demokratisk revolution?

En förljugen sanning

Studiefrämjandet presenterar scenkonstnären och författaren Ola Stinnerbom som möter Kjell Peder Johansson i ett samtal den samiska historieskrivningen och dess inverkan på scenkonsten. Ola Stinnerbom säger att samer har blivit berövad större delen av det samiska kulturarvet där statsmakten i sekel drivit en manipulativ försvenskningspolitik. Kolonialismen har pågått i århundraden där samerna varit och fortfarande är en bricka i storsamhällets försök att försvenska och få samerna att uppgå i den övriga befolkningen. Denna strategi har medfört att den samiska historieskrivningen allt för ofta färgats och förvrängts av de personer som skrivit samernas historia. Några av dessa påståenden är att samerna anses vara ett folk utan vare sig dans, musik och musikinstrument.”

Norrbottens bästa Slampoet

Bilda och Ordanvind presenterar ett Poetry Slam med fyra av Norrbottens främsta poeter genom åren: Josefin Sîlan Karlsson, Timimie Gassko Märak, Rönn Zakrisson Påve och Juvvá Pittja. De är alla Norrbottensmästare och finalister i SM i Poetry Slam. De fyra kommer göra upp i en episk kamp för att avgöra Norrbottens bästa slampoet. Dessutom uppträdande av Satu Takkinen, dubbel Norrbottensmästare och SM-trea i lag.