Sophie Zelmani

Pop Singer songwriter

Datum: fredag 18 oktober, 2019
Tid: 19:30
Plats: Lilla salen
Pris: 380 kronor
Arrangör: Kulturens hus
Köp biljett här

Få artister kan förena det avskalat vackra med en brännande intensitet som sångerskan och låtskriverskan Sophie Zelmani. Med enkla medel har hon hänfört sina beundrare med musik som når långt in under huden – där vartenda andetag kan kännas som ett smärre jordskalv.

Sophie Zelmani slog igenom redan 1995 med sitt självbetitlade debutalbum som tillsammans med singeln ”Always You” lade grunden till hennes första nationella succé. När hon kommer till Kulturens hus i höst är hon laddad med ny musik från senaste och tolfte skivan ”Sunrise”, release 15 mars 2019. Som vanligt har albumet växt fram i intimt samarbete mellan Sophie Zelmani själv och gitarristen, producenten och arrangören Lars Halapi.

Denna gång har de gått ovanligt långt i sin strävan att ge varje låt sin individuella identitet, vare sig det handlar om akustiska gitarrer, en stråkkvartett, en gitarrsoloduell i varsamt svällande ”Sunrise”, drivande gitarrer i ”Only a Miracle” eller de lätt Bach-besläktade ackordbyggena i Sophies personliga favorit ”Mirage”.

Som vanligt handlar de flesta texterna om relationer – självupplevda, iakttagna och uppdiktade – och olika sätt att betrakta livet. Allt samlas i en fascinerande blandning, där saker som har hänt och sådant som kunde ha hänt, utgör ett gäckande pussel.
– Det viktiga är att de känns sanna för mig, hur andra tar till sig dem kan jag inte påverka. Jag vill inte förklara för mycket, säger Sophie själv.

Hon delar inte in sina låtar i olika eror.
– Allt är en del av en större helhet, men visst kan jag känna att det här albumet är ett nytt kapitel, om än av samma bok.

Om man tycker sig ana en ny Sophie Zelmani så får man viss bekräftelse från henne själv, om än motvilligt.
– I början av min karriär kunde jag få panikångest på scenen, känna en aversion mot att turnera och ha ångest inför en intervju. Jag är mer avslappnad nu. Nu kan jag njuta av turnerandet, om det inte blir för mycket, och jag tycker om att möta min publik på skivsigneringar – gärna direkt efter spelningen, när man har kvar känslan från konserten.

Sophie Zelmani kommer till Kulturens hus tillsammans med sitt band som består av Lars Halapi, gitarr och klaviatur, Peter Korhonen, trummor, Thomas Axelsson, bas och Albin Grahn, klaviatur och blås.

du kanske även gillar

LEVA LIVET - En musikalisk berättelse om mödrar, döttrar och Lill-Babs

söndag 31 mars, 2019, 13:00 - kl 14:30

Med fullsatta salonger och lysande recensioner ger LEVA LIVET en extra föreställning på Kulturens hus. ”Jag tror att Lill-Babs ler … Läs mer

Taggar: Musikal, Pop, Schlager,


Carson McHone

fredag 26 april, 2019, 21:00 - kl 23:30

Vi är omåttligt stolta att kunna presentera Carson McHone på Kulturens hus. Hon kommer hit i samband med sin första … Läs mer

Taggar: americana, Country, Pop,


Tribute to Dire Staits

torsdag 14 november, 2019, 19:30 - kl 22:00

Nu är det återigen dags för publiksuccén A Tribute to Dire Straits att åka ut på de svenska vägarna. Den … Läs mer

Taggar: Pop, Rock,


Lisa Ekdahl

fredag 3 maj, 2019, 19:30 - kl 21:00

Lisa Ekdahl kommer till Kulturens hus när det våras! Med sig på scenen har hon ett ovanligt attribut – ett … Läs mer

Taggar: Pop, visa,


Seinabo Sey

lördag 6 april, 2019, 19:30 - kl 21:30

En av landets största artister Seinabo Sey åker ut på en omfattande Sverigeturné i vår och den 6 april 2019 är … Läs mer

Taggar: Pop, soul,


1974 Tribute to ABBA - The Greatest Hits Tour

söndag 31 mars, 2019, 18:00 - kl 20:00

Succén är äntligen tillbaka i Sverige! I vår kommer the 1974 ABBA Tribute till Norrland för en efterlängtad turné. Senast … Läs mer

Taggar: Pop,


Dr HOOK - 50th anniversary

lördag 27 april, 2019, 19:30 - kl 21:00

Dr HOOK ”50th Anniversary Tour” till Sverige När Dr Hook – med originalsångaren Dennis Locorriere i spetsen – för första … Läs mer

Taggar: Pop, Rock,


Daniel Norgren

torsdag 2 maj, 2019, 20:00 - kl 22:00

Fullsatt i Stora salen. Det var det i februari i fjol när Daniel Norgren helt solo äntrade scenen. Den 2 … Läs mer

Taggar: Blues, Rock, Singer songwriter,