Fem snabba om Joel Alme

Artiklar
Göteborgssonen som blivit massivt hyllad för sina senaste album och språkbyte från engelska till svenska. Vem är han egentligen?

Göteborgssonen som blivit massivt hyllad för sina senaste album och språkbyte från engelska till svenska. Vem är han egentligen?

1. En Håkan Hellström sound-a-like?

Mja, men det finns gemensamma nämnare. Båda är från Göteborg och sjunger på svenska (mestadels). Och i senaste albumet har Alme faktiskt samarbetat med producenten Mattias Glavå som bland annat arbetat med Håkan Hellström och Broder Daniel. Men Joel Alme sjunger mycket om livets svartare sidor. Om missbruk, uppväxt och utanförskap – ofta med en mer allvarsam ton än Håkan.

2. Från fängelser till Kulturens hus

Joel Alme medverkade i Jills Veranda för ett par år sedan. Där spelade han och Jill Johnson låten Rainbow Road för fångar i ett Amerikanskt fängelse. (Se klippet nedan).

Det har han även gjort inför sin nya skiva:
“Det tog två år att komma tillbaka och hitta glädjen igen efter senaste släppet”, berättar Joel.
Under tiden besökte han fängelser och spelade tillsammans med interner. Samtidigt har han funderat vidare kring vad det destruktiva gör med en och vad det innebär att vara en av överlevarna och inte den som gick under.

3. “Bort, bort, bort”

Titeln på den senaste skivan, som blivit hyllad som Almes mest personliga album hittills. Titelspåret handlar om att ständigt ha en vakande känsla om att inte passa in i olika sammanhang. I skolan, på jobb, i relationer. En känsla om att vara tvungen att ta sig ”bort, bort, bort”.
Känslan har präglat Joel Alme genom hela livet som han uttrycker det, vilket vi kan höra om i många av hans låtar.

4. Låttexter som känns

«Ensamhet får duga, min bästa vän sen jag var fem«

«Jag brukar blunda när jag dricker, för att slippa se hur det brister i dig.«

«Har nog aldrig riktigt fattat hur det är att vara pappa,
Hade aldrig någon själv som kunde visa vägen fram.
Han var aldrig bra på livet,
Han var aldrig riktigt där. «

Mycket av texterna är berättelser från hans egna uppväxt.

I en tidigare intervju i Nöjesguiden berättar Alme:
“Min kusin Isak har jag sjungit om på alla mina skivor. Han och jag var så nära varandra hela uppväxten, vi litade fullständigt på varandra. Men det började gå illa för honom, och när vi båda var 19 dog han. Då ringde för första gången hans pappa, som hade dragit till Australien och bildat ny familj. För att fråga om det fanns något att ärva. På begravningen ville jag så gärna ge honom på käften. Men det gjorde jag inte.”

5. “Allt det där som ingen pratar om”

Musiktidningen Gaffa (där albumet för övrigt fick fem stjärnor) uttrycker det fint:
”Hans pigga vispop tar oss bort. Bort till hans första jobb på en bar, till kärlek, klass, fulöl, själaflykt och utanförskap. Tar ner, allt det där som ingen pratar om i en vacker samling av historier och visor. Gör det begripligt, den där olustiga känslan av att vara människa.”

 

Den 5 mars åker Joel Alme bort, bort, bort till Luleå och ställer sig på Kulturens hus scen.
Kom hit, hit, hit för det här blir nog en av vårens starkaste upplevelser.

Läs mer om evenemanget här

« Facebook-event Luleå

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar