Fem tips för ett bättre möte

Artiklar
Varför är det så jobbigt att mötas ibland? Vi har tipsen som räddar dig!

Visste du att 25% av din arbetstid består av möten? Att 50% av alla möten saknar tydligt syfte och mål? Och att en tredjedel av alla deltagare är kallade helt i onödan? Här kommer mötesproffsens fem tips som får dig att överleva nästa möte!

 

1. Utan syfte – inget möte

”Varför ska vi träffas?” – den viktigaste frågan av dem alla! Om det är svårt att svara på den är det en stark indikation på att mötet inte behöver äga rum över huvud taget. Eftersom att vi redan spenderar 25% av vår arbetstid på möten är vårt bästa tips att du gör något vettigare av din (och andras) tid.

Dessutom!
Om syftet är glasklart är det lätt att se vilka personer som behöver närvara för att mötet ska bli så bra som möjligt.

 

2. Sätt ett mål – som går att mäta!

Det kan verka självklart men sanningen är att hela 50% av alla möten saknar tydligt syfte och mål. Det betyder alltså att vi träffas utan att veta varför! Galet va? Inte konstigt att vi suckar när det är dags att gå på ännu ett möte…

Tänk på det här
Alla möten måste ha ett tydligt mål. Det bästa är om målet också är mätbart.

 

3. Agendan ska ut före mötet – inte samma dag

Både möteshållare och deltagare måste veta vad som ska tas upp på mötet, så skicka ut en agenda i god tid! Dels för att alla ska kunna förbereda sig inför mötet, men också för att ge deltagarna möjlighet att ta ställning till om de har något att tillföra till mötet. En tredjedel av alla deltagare är kallade helt i onödan – kanske gäller det även dig?

Tips för att hålla tiden
Om det dyker upp frågor som inte finns med på agendan kan ni notera dem under en övrigt-punkt. I slutet av mötet går ni igenom dessa.

 

4. Time to boost your energy!

Oavsett hur bra planerat ditt möte är så går ibland energin ur gruppen och där står du och undrar vad du ska ta dig till? Dags för en Energizer! På några minuter återfås fokus, energi och engagemang. Det kallar vi för väl investerad tid!

Testa själv nästa gång energin sinar – här får du ett tips som garanterar mycket skratt!
Vad: Lära känna varandra och öppna upp för dialog
Tid: 5-10 minuter (beroende på gruppstorlek)
Antal: Dela in gruppen i mindre grupper från 3-6 personer
Hur: Var och en funderar i 1-2 minuter på tre påståenden om sig själv. Två ska vara sanna och en ska vara en lögn. En och en får deltagarna berätta sina påståenden för gruppen och därefter får gruppen gissa vilket som är lögnen. När alla i gruppen berättat sina påstående är övningen klar.

 

5. Möbleringen gör skillnad – på riktigt

De flesta vill ha någon typ av dialog under sitt möte, och ändå är skolsittning ett av de vanligaste önskemålen när det kommer till möblering. En annan människas ryggtavla inbjuder inte direkt till samtal men det gör däremot U-bord, styrelsebord och öar.

Tips
Du som håller i mötet kan ha som regel att alltid sätta dig på den ”sämsta” platsen för att själv känna att det är okej.

 


Vill du ta ditt möte till nästa nivå? Kontakta våra mötesrådgivare!

Anette Gustafsson
anette.gustafsson@lulea.se
+46 920-45 43 53

 

Linda Engman
linda.engman@lulea.se
+46 920-45 43 56

 

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar