Guldspaden delas ut i Kulturens hus

Artiklar

I maj kommer hundratals grävande journalister till Luleå och Kulturens hus för kongressen Gräv 2022, en av de största träffarna för svenska journalister. Under arrangemanget delas dessutom den prestigefyllda Guldspaden ut.


– Det var hög tid att ta Gräv till Luleå för första gången i vår 30-åriga historia. Luleå och hela Norrbotten har en lång tradition av god undersökande journalistik som jag ser fram emot att inspireras av, säger Fouad Youcefi, ordförande Grävande Journalister, och fortsätter:

Fouad Youcefi

– Kulturens hus uppfyller vårt behov av storlek, flexibilitet och säkerhet och blev med sin placering mitt i stan ett naturligt val när styrelsen beslutade var Gräv 2022 skulle hamna.

Under Gräv delas också Guldspaden, ett av Sveriges mest ansedda journalistpriser, ut i olika kategorier.

”Granska makten”

Grävseminariet förläggs varje år till olika städer och den lokala arrangörsgruppen får möjlighet att sätta prägel på konferensen och lyfta fram lokalsamhället på olika sätt.

– När Grävseminariet kommer till närområdet så brukar nästan alla stans eller regionens journalister passa på att delta. Därför brukar Grävseminariet ge de lokala medierna en rejäl skjuts i förmågan att kunna granska makten. Och bättre granskningar ger bättre samhällen, säger Fouad Youcefi.

För Kulturens hus del har konferensverksamheten verkligen tagit fart igen efter att coronarestriktionerna lättat och konferensrådgivare Anette Gustafsson ser fram emot att välkomna Gräv 2022 till Luleå:

– Vi är väldigt glada att vi med kort varsel kunde få ihop kongressen tillsammans med Gräv och ser fram emot maj 2022, säger hon.

 

Text: Therese Hedman

Mer läsning inom kategorin Artiklar