Håller du med om att det här var årets bästa?

Artiklar
Oskar Lindgren listar sina bästa upplevelser från året.

Nu när året lider mot sitt slut har det blivit dags att summera 2019! Vi blickar tillbaka på över 300 evenemang som har ägt rum i Kulturens hus i år. Oskar hos oss är frekvent på plats både backstage och i konsertsalarna. Här listar han, utan inbördes ordning, sina bästa upplevelser.

1. Daniel Norgren – 2 maj i Stora salen

Daniel Norgren med band hade precis spelat in ett nytt album. I stället för att göra det i en studio i storstan som alla andra hyrde bandet ett ödehus mitt ute i skogen för att spela in hela skivan på knarriga pinnstolar och till vinddraget från taskigt tätade tvåglasfönster.

Om nätterna körde Daniel Norgren runt i sin bil för att samla in miljöljud från skogen som skulle användas på skivan.

Är detta på riktigt undrar jag? Vem gör så här i en tid där det finns möjlighet att producera till perfektion på atomnivå? En liten mytomspunnen känsla vilar ändå kring Daniel Norgren.

Men ett fullsatt Stora salen fick tillslut vittna om att han faktiskt finns på riktigt – och njuta av en rysligt genuin spelglädje från ett gäng som också satte rekord i flest antal flanellskjortor samtidigt – i alla fall på en scen i Kulturens hus. Och såklart en röst som gick rakt in i Luleåbornas hjärtan.

2. Seinabo Sey – 6 april i Stora salen

Årets kanske bästa upplevelse – I’ve been told.

Ja alltså, jag var till min egen besvikelse bortrest den här spelningen*. Men eftersnacket levde i flera veckor efteråt. Stora salen såg episk ut på alla videoklipp som delades. Det var ljud och ljus i absolut världsklass och Seinabo Sey ägde inte bara scenen utan hela salen (ja, hon lämnade också scenen vissa låtar och gick runt bland publiken). Ytterligare en dimension bara där – och absolut något extra för alla i publiken. Man måste ändå inse när man får uppleva något väldigt sällsynt.

*Jag insåg mitt enorma misstag här och bokade snabbt biljetter till hennes sommarturné som istället. Vissa saker kan man bara inte gå miste om.

3. Carson McHone – 26 april i Loungen

Den här spelningen blev startskottet för en ny americana-satsning i Loungen.

Och Carson McHone från Austin, Texas var the real deal. Som tonåring spelade hon oändligt långa kvällar på barer och danshak och hon lärde sig hantera en publik som kunde vara lika uppskattande som skoningslös. Publiken i Loungen den här kvällen i april var definitivt av den uppskattande sorten!

Spelningen blev starten på en rad internationella bar-gig i Loungen. Vi fick fin feedback från er i publiken som gillade konceptet.

Under hösten bokade vi australiensaren William Crighton och nu senast Nashville-baserade Gabriel Kelley. ”Countryn har hittat hem i Luleå” skrev Duo Nöje om spelningarna. Loungen är i mitt tycke (aningen partiskt) en av Luleås bästa scener. En avslappnad barmiljö med hela Norra hamn som backdrop är svår att inte gilla.

4. Barnsöndag – Cirkuskalaset, 6 oktober

Illustrerad bild med olika cirkusrelaterade föremål.
Hur många dagar om året får man ha prickig fluga och guld-glittrig cylinderhatt på jobbet?

Största familjeaktiviteten under året gjorde vi tillsammans med Luleå Energi. Hela huset förvandlades till en cirkus och överallt var det popcornstrutar, kulörta lampor och konstant cirkusmusik.

Jag hade laddat ett helt rör Treo i fickan inför detta.

Vi hade den finska gruppen ”Cirkuskalaset” i huset. Vi var själva lite nervösa över hur det skulle gå när 1500 barn var lovade att prova på cirkuskonster. Vi blev direkt lugnade av gruppens svar: ”Japp. Går bra”.

”Okej, men det kommer alltså komma minst 1500 barn. Ni är ju bara fem stycken!?” ”Japp. Japp. Går bra”.

Vi radade upp olika stationer där barnen kunde prova olika aktiviteter och det var rusning från öppning till slut. Under lunchen hann cirkusartisterna äta en macka med ena handen samtidigt som de instruerade diabolo-konster med den andra handen. Metodiskt gav de barn efter barn chansen att prova på allt som fanns.

Cirkusföreställningen i Lilla salen blev också helt fullsatt. Det blev så högt tryck att folk fick vända i dörren och många blev ståendes utanför. Där på studs bestämde vi att vi måste köra dubbla föreställningar.

Vad cirkusgänget sa om att köra en hel show igen med bara 2 minuters varsel? ”Japp. Går bra”.

Vilket gäng Cirkuskalaset var. Helt klart årets stora familjesuccé.

(Jag behövde inte ta en enda Treo heller. Även det succé)

5. Sarah Klang, 13 december i Stora salen

På självaste lucia gästades vi av ingen mindre än Sarah Klang. Och no offence Skellefteås luciatåg under min uppväxt – men Sarah Klang körde över er allihop. Vackrare luciasång är svår att få.

Det var hela sju personer på scenen och sex av dem var män. But step back guys (Theo Stocks imponerade i och för sig med fantastisk pedal steel) men det var Sarah Klang och hennes röst som överlägset fick stå i centrum för uppmärksamheten.

Hon var dessutom riktigt rolig när hon interagerade med publiken och skämtsamt frågade om de som satt på sidoläktarna var presidenter i Luleå ”eller varför de sitter där”?

Jag minns när Sarah Klang slog igenom. Efter en superstark debut var hon ett toppnamn på i princip alla festivaler. Allt hände över en natt kändes det som. Hade du svårt att hänga med i tempot sommaren 2018 så hoppas jag du tog chansen att se henne nu i stället.

Annars är det din tur att ångra dig nu.

Med det här i bagaget är jag laddad för ännu ett år på Kulturens hus. Kan inte låta bli att undra: vilka evenemang blir nästa års höjdpunkter? Häng med när det händer – hoppas vi ses i publikhavet!

Gott nytt år!

Text: Oskar Lindgren

Mer läsning inom kategorin Artiklar