Klassiska serien 2023


I Klassiska serien ingår fem konserter där du får möta både svenska och internationellt framstående musiker längs en vindlande resa med musikaliska kontraster. Säsongen startar med en av världens främsta blockflöjtister Dan Laurin. Vidare får vi uppleva ett magnifikt gästspel av Norrlandsoperans Symfoniorkester, Solistprisvinnaren Alma Holm och den internationella stjärnan Miah Persson. Dessutom blir det ett kärt återseende av den nederländska violinisten och dirigenten Isabelle van Keulen.


Klassiska serien är i gång men det går fortfarande att köpa biljett till varje enskild konsert, antingen via vår hemsida eller vår biljettkassa 0920 – 45 59 00.

Allt det här ingår i Klassiska serien 2023:

  • 40% rabatt på biljetterna
  • Fem klassiska konserter av högsta klass
  • Egen plats i salongen
  • Möjlighet att överlåta din biljett om du inte kan gå
  • Brev med aktuellt inför varje konsert
  • Exklusiv konsertintroduktion

Årets konserter i Klassiska serien:

LUFTENS ÄNGLATONER
Torsdag 16 februari kl. 19.00

Med sin scennärvaro och häpnadsväckande virtuositet har Dan Laurin positionerat sig som en av världens främsta blockflöjtister. Vid det här laget har han gett ut omkring fyrtio album och vunnit ett stort antal priser och utmärkelser. Under senare år har han även gjort en karriär som dirigent. Här får vi höra honom i ett program som består av Telemanns underskönt vackra och livfulla blockflöjtskonsert i F-dur. Dessutom får vi uppleva arior för countertenor ur operor av Händel, Vivaldi och flera andra italienska barocktonsättare. Solist är den hyllade italienske countertenoren Nicolò Balducci.

FRÅN SAARIAHO TILL SIBELIUS
Onsdag 8 mars kl. 19.00

Norrlandsoperans symfoniorkester ger sig ut på en Bottenvikenturné som gästar Klassiska serien den 8 mars. Saariahos Lumière et pesanteur, Sibelius Symfoni nr 7 och mycket mer står på programmet.
Kvällens solist Cecilia Zilliacus är en av Sveriges främsta violinister med Norden och Europa som arbetsfält. Hennes mångsidiga repertoar av solistiska och kammarmusikaliska verk har genom åren fört henne in i ett oräkneligt antal samarbeten med tonsättare och symfoniorkestrar. Allt under ledning av Ville Matvejeff.

NORRBOTTENS KAMMARORKESTER MÖTER ALVA HOLM
Torsdag 20 april kl. 19.00

Missa inte möjligheten att få uppleva vinnaren av Solistpriset 2022 – Sveriges främsta tävling i klassisk musik – violinisten Alva Holm i Pablo Sarasates Carmen Fantasy inspirerad av Bizets kända opera. Tillsammans med Norrbottens Kammarorkester under ledning av dirigenten Petter Sundkvist bjuds publiken här på ett virtuost fyrverkeri som ställer enorma krav på solisten. Alva Holms violinklang är varm och uttrycksfull och hennes starka musikaliska personlighet fångar lyssnarens uppmärksamhet från det ögonblick hon sätter an stråken mot strängen.

NORRBOTTENS KAMMARORKESTER MÖTER MIAH PERSSON
Torsdag 7 september kl. 19.00

Sopranen Miah Persson är en av Sveriges internationellt mest framstående sångare och framträder på de mest prestigefyllda scenerna världen över. Nu får vi den unika möjligheten att höra henne tillsammans med Norrbottens Kammarorkester under ledning av den franska dirigenten Chloé van Soeterstède som hyllas för såväl sitt intuitiva, känsliga och uttrycksfulla musikskapande som för sitt övertygande och charmiga agerande på dirigentpodiet.

ELDENS NYANSER
Torsdag 23 november kl. 19.00

Den nederländska violinisten och dirigenten Isabelle van Keulen är nyutnämnd konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester. Hon är en välkänd profil på den internationella musikscenen och har gästat orkestern flera gånger tidigare – senast 2021 när hon ledde kammarorkestern och dessutom framträdde som solist i Mendelssohns violinkonsert. Nu är Isabelle van Keulen solist och leder orkestern i Bachs härligt livfulla Violinkonsert i a-moll och den berömda dubbelkonserten i d-moll. Medsolist är Daniel Frankel som också agerar som konsertmästare när Isabelle van Keulen framträder som solist.