För elever och pedagoger


Välkommen att upptäcka den samtida konsten genom ett besök i Konsthallen. Vi erbjuder visningar av våra aktuella utställningar som du kan kombinera med en workshop i Konsthallens ateljé.


Vi tar upp ämnen och teman som finns i de aktuella utställningarna och på workshopen arbetar vi vidare med olika metoder och material kopplade till det vi sett. En visning tar cirka 45-60 minuter och workshop tar cirka 1 timme.

Visningen är gratis för skolor inom Luleå kommun och för övriga kommuner kostar en visning 700 kronor. Workshop kostar 50 kronor per elev. Max antal personer i gruppen: 25 stycken.

Under året 2022 firar Kulturens hus 15 år och Konsthallen vill därför ge alla skolor i Luleå kommun gratis workshops i present. Erbjudandet gäller skolor riktade till barn.

Konsthallens skolprogram

Skolprogram 21/5–25/9 2022

Utställningar
Att tänka annorlunda med konstnärerna Eric Magassa, Alex Rosa, Mats Caldeborg, Cecilia Germain och Malu Avelar
Under kass himmel och andra bilder med konstnären Hurula.

Visning 45–60 min.
Att tänka annorlunda

Sommarens stora utställning i Konsthallen är en grupputställning med fem olika konstnärer. De representerar olika generationer, konstnärliga uttryck och identiteter. Det som är gemensamt är en vilja och ett förhållningssätt till vår tid och kultur. De går sin egen väg.

Tre av de fem konstnärerna har rötterna i den afrikanska diasporan. De är alla gränsöverskridande i flera olika bemärkelser. Utställningen kommer bestå av nyproducerade verk i stor utsträckning speciellt gjorda för detta sammanhang. Vi lever i en tid där det annorlunda behövs, men inte alltid accepteras.

Under kass himmel och andra bilder

Hurula skapar personligt. Med samma intensitet som hans musik är känd för skapar han bildkonst. Robert Hurula är född 1979 och uppväxt i Luleå, idag bor han och är verksam utanför Stockholm. Han har blivit känd som en artist med enormt hög grad av konstnärlig integritet, och med en osviklig nerv. Han sätter ord och toner till starka känslor och räds inte att vara uppriktig eller personlig i all sin konst.

Bildkonsten som han egentligen arbetat med längre tid har inte uppmärksammats på samma sätt, dock kom en stor bok 2018 – Den första kretsen utgiven av Teg Publishing och han har haft ett antal utställningar på olika platser. Det är första gången Hurula visar upp sin bildkonst i en utställning i hemstaden Luleå. Största delen av verken i utställningen är nyproducerade.

Workshop 60 min
Förskola och åk 0–3. I ateljén utgår vi konstnärerna Alex Rosa och Eric Magassa och inspireras av deras fantasifyllda världar. Med hjälp av tygapplikationer låter vi sedan vår egen fantasi flyta ut och skapa egna världar med en egen befolkning. Skapelserna kan sedan få bo i en gemensam värld i Konsthallens ateljé under utställningsperioden eller flytta hem med barnen direkt.

Åk 4–9 och gymnasiet. Vi utgår ifrån konstnärerna i utställningen Att tänka annorlunda och inspireras av deras fantasifyllda världar där normer bryts och den egna identiteten får lysa starkt. Med hjälp av digitala tryck får eleverna skapa sin egen, unika tygkasse eller t-shirt att ta med sig ut i världen.

Bokningsförfrågan

Har du frågor eller vill boka en visning? Kontakta oss gärna.

E-post: konsthallen@lulea.se, sara.diamant@lulea.se
Telefon: 070-618 40 64