Kulturens hus bjuder upp till dansserien igen

Artiklar

Årets Dansserie bjuder på en spännande palett, med allt ifrån disco till hiphop och dans-standup!


Årets program är riktigt, riktigt bra med många olika dansstilar, säger Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten på Kulturens hus som tagit fram programmet tillsammans med Olof Westring, Dans i Nord.

Ännu en gång har arrangörerna vaskat fram sex guldkorn ur hela världens dansflora. Vad sägs om glitter och glamour i en discoföreställning som hyllar livet? En dans-stand-up där publiken är en del av showen? Eller en föreställning där dans, musik, videoprojektioner och bildkonst förenas?

Tack vare den bredd som serien bjuder på kan alla hitta ett uttryck att gilla lite extra.

Kul i kalendern

Syftet med Dansserien är att erbjuda dansen som konstform, med besök av världseliten av dansare, även i norr. Målet är att nå ut till en större och bredare publik – något som Dansserien lyckats med.

– Publiktrycket har ökat med över tusen procent sedan vi startade och intresset för dansföreställningar är fortsatt stort, säger Olof Westring och berättar att trots ekonomiskt kärvare tider såldes 110 abonnemang så fort biljetterna släpptes.

– När vi drog i gång konceptet för mer än åtta år sedan visste vi inte alls hur det skulle gå. Ville besökarna köpa ett abonnemang? säger Marie Wallstén och konstaterar att det är just abonnemanget som många uppskattar. Besökarna säger att det är perfekt att ha sex föreställningar inbokade i kalendern. Roliga saker att se fram emot tillsammans!

Möten med mervärde

Arbetskompisar, par och vänner går tillsammans och kan man inte själv gå på någon av föreställningarna går det bra att ge biljetten till en kompis. Platserna är heller inte numrerade, vilket underlättar om fler vill hänga med på någon av föreställningarna. Den som inte vill ha ett helt abonnemang kan köpa enstaka biljetter.

Många uppskattar möjligheten att träffa dansare, tekniker, producenter och koreografer före själva föreställningen. Marie Wallstén, Olof Westring och Marie Larsson Sturdy, från Dans i Nord, bjuder alltid på lättsamma intervjuer i loungen då även publiken får ställa frågor.

– Det ger ett mervärde till föreställningen, samtidigt som många passar på att äta en mingeltallrik tillsammans, säger Marie Wallstén.

Hon och Olof Westring gläds åt att såväl publik som dansare väljer att återvända till Kulturens hus om och om igen.

– Bästa känslan är när besökare kommer fram till oss och är överväldigade av scenkonstupplevelsen, kanske av en föreställning de aldrig valt att gå på om det inte vore för abonnemanget på Dansserien.

Dansserien är tillbaka för åttonde säsongen och bjuder på sex föreställningar att längta efter. (Klicka på bilderna för att få dem större)

Här köper du Dansserien och läser mer om föreställningarna som ingår.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Mer läsning inom kategorin Artiklar