“Som TED-talks fast nördigare”

Artiklar
Luleås nya föreläsningsserie! Vi har träffat Magnus Svartvall inför säsongspremiären av Nerd Talks.

Nerd Talks är en föreläsningsserie i miniformat där bibliotekarien och stumfilmsfantasten Magnus Svartvall guidar oss i den förlorade kunskapens fantastiska värld. Vi har träffat honom för en uppdatering inför den stundande säsongspremiären som äger rum i Kulturens hus den 18 februari.


Hur fick du idén till Nerd Talks?

Om det var så att TED-talks inte fanns så hade jag kunnat göra anspråk att ha fått en idé. Som det är nu så har jag bara kopierat ett existerande koncept av folkbildning i ett begränsat format framfört av en eldsjäl. Fast jag pratar på svenska förstås. Och så talar jag om roligare ämnen. Visste ni att i Turkiet finns det en by som består av 300 franska slott i miniformat.

Hur väljer du ut de olika ämnena?

Ofta börjar med en enkel Google sökning där jag länkar begrepp som inte hör ihop, typ ”Ugly Cake” och ”Barbie”. Sedan gör jag en flooding där jag utsätter mig för en ström av bilder som jag försöker hitta olika mönster i. Utifrån de mönstren bygger jag ett Nörd Talk.

Det är inte förrän jag börjar drömma om ett ämne som jag är säker på att de kommer bli ett bra Nerd Talks.

Om det inte finns ett bildmaterial blir det inget Nerd Talks även om ämnet är intressant. Sen är det viktigt med wow-faktorn. Även om andra människor inte upplever den så är mitt mål att överföra min egen wow-faktor till dem. Det är ungefär som att gnugga en bakelitstav med ett kattskinn. När laddnigen väl är uppe så drar man lätt frigolitbitarna till sig.

Hur många timmars research ligger bakom en föreläsning?

Allt för många. Det är inte förrän jag börjar drömma om ett ämne som jag är säker på att de kommer bli ett bra Nerd Talks.

Hur definierar du en nörd? Skulle du säga att du själv är en?

En nörd är väl en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Fast det är kanske mer en definition av Karlsson på taket. Men han är ju verkligen en ärkenörd. Vad skall man annars kalla en person som har fyllt sitt hus med ångmaskiner?

Om jag själv är en nörd. Låt se…
Jag kan inte tala Klingon flytande. (tlhIngan laH wej pejatlh)
Jag har aldrig haft på mig några alvöron.
Jag brukar somna när jag ser Star Wars.
… Pinsam tystnad…

Man kan kalla det ett After Virk där du kan komma och chilla i Kulturens hus café med en kopp te och ditt favorithandarbetsprojekt.

Vad kan vi förvänta oss av säsongspremiären 18 februari?

Eftersom jag är mycket för det där med världsdominans… mwahahaha… så hade jag tänkt mig ett allomfattande tema som är centrerat runt virkning. Man kan kalla det ett After Virk där du kan komma och chilla i Kulturens hus café med en kopp te och ditt favorithandarbetsprojekt. Naturligtvis kommer alla att lyssna uppmärksamt på ett Nerd Talks som handlar om hyperbolisk virkning och hur man virkar ett korallrev. Och om jag har tur så får jag applåder och om jag har otur så kommer publiken antagligen kasta nystan på mig. Det är det som bra med människor som handarbetar. De har sällan ruttna tomater med sig. Och om de har det så siktar de sällan så bra i och med att de har händerna upptagna med annat.

Vem får inte missa Nerd Talks?

… Ingen… naturligtvis… Var jag oklar med min ambition till världsdominans?


>> Länk till Facebook-evenemang för vårens Nerd Talks <<


Här är alla kommande Nerd Talks:

Nerd Talks #4
18 februari kl. 18.00
Att virka ett korallrev och knäcka ett matematiskt teorem

 

Nerd Talks #5
17 mars kl. 18.00
Vi pratar om litterära tatueringar

 

Nerd Talks #6
14 april kl. 18.00
Balaclavans historia. Rånarluva eller feministens bästa vän?

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar