Nordligt centrum för möten och event

Artiklar
Stora möten och konferenser i kombination med konserter och äventyr i naturen.

Luleå har de senaste åren blivit en plats för interaktiva möten och minnesvärda konferenser. Med norrsken på vintern och midnattsljuset under sommaren är staden en plats där natur och stadspuls möts. Under senaste åren har flera stora möten och konferenser tagit plats, ofta i samband med någon storslagen konsert eller äventyr i naturen.

Det är en stor variation på allt som händer här på Kulturens Hus i Luleå. Med möjligheter till spännande möten och större konferenser lockar staden allt fler företag, organisationer och politiska möten. Utöver riktigt bra konferensmöjligheter är huset en samlingsplats för kultur. Här finns bibliotek, konsthall, restaurang och vi anordnar dessutom över 300 evenemang varje år, berättar Linda Engman, mötesrådgivare på Kulturens Hus i Luleå.

Bildkollage: Vernissage i Konsthallen. Tallrik med bröd och sallad. Långfärdsskridskor på isen i Norra hamn. Människor som paddlar kajak. Bild på publik i Lilla salen.

Kombinera konferens med upplevelse

Närheten till restauranger, skogen och havet är bara några av de delar som attraherar många att lägga sin konferens eller möte i Luleå. Under vintern finns en rad saker att hitta på och flera av de spännande sakerna sker i naturen.

– Staden är otroligt mångsidig och det är nog därför både turismen och konferensbesökarna har växt så pass mycket de senaste åren. Det är nära till allting, har man möte hos oss är det korta avstånd till både hotell och andra anläggningar. Så det går att vara väldig flexibel.

Har man möte hos oss är det korta avstånd till både hotell och andra anläggningar.

Ett stenkast utanför Kulturens går det att under sommaren ta en tur med skärgårdsbåtarna och under vintern finns flera aktiviteter att göra ute på den frusna havsisen eller älven. Vi har en isbana precis utanför huset där våra gäster kan åka skridskor eller spark. En annan populär aktivitet på vintern är att efter en dag fylld med möten äta middag ut på isen, vilket är något som alltid är omtyckt. Söker du mer spänning finns även chans att åka på skotersafari eller prova på hundspann, berättar Linda.

Bildkollage: Drink som hälls upp i ett glas. Kopp med varmt kaffe som ryker. Hund som står ute i snön.

Rådgivare hjälper er få ut det bästa av mötet

Både besökare och utformningen av konferenser varierar. Med stora möjligheter att konstruera möten precis efter vad som önskas har verksamheten en uppskattad stödfunktion.

>> Se alla mötesrum

– I snart två år har vi haft mötesrådgivare här i huset. Det har varit väldigt omtyckt och många kunder kan få fram de mål de satt upp på ett tydligare sätt. Vi kan konkretisera vad som behövs och hur mötet ska läggas upp – så kan du som kund fokusera på annat, säger Linda.

Bildkollage: Kulturens hus i kvällsmörker. Artist som sjunger inför publik. Landskapsbild med norrsken.

I samband med en konferens är det många som bokar in en konsert eller något av de många eventen som arrangeras.

– Kulturens Hus har både större och mindre akter där alltifrån standup och musik av högsta klass tar plats på scen. Utöver vår fina restaurang här i huset så har Luleå sex White Guide-restauranger, vilket är väldigt mycket med tanke på storleken, fortsätter Linda.

Miljömärkt med hållbarhetsfokus

Både konferens- och restaurangverksamheten är svanenmärkta och hållbarhet är centralt.

– Vår restaurang har ett stort utbud av goda viner men har även ett brett sortiment av hantverksöl från runt om i Sverige, vilket har blivit lite av en nisch. Tanken om hållbarhet är väldigt stor och går som en röd tråd igenom hela verksamheten. Idag är de rätter som serveras till stor del vegetariska vilket faktiskt har varit en succé. Råvarorna är till mestadels närproducerade. Att både stödja naturen och de närliggande producenterna är något som känns väldigt bra.

Bildkollage: Människor som är på konferens. Bild på konferensrum med utsikt över Norra Hamn.

Många stora möten väntar

2020 kommer flera stora konferensevent att ske på Kulturens Hus i Luleå och man fortsätter att utveckla sitt rådgivningskoncept.

– I augusti kommer en konferens med 1200 personer vilket kommer bli den största vi haft. Så det ser vi framemot lite extra. Sen kommer vi också fortsätta att utveckla vår mötes rådgivning och nu arbetar vi bland annat med så kallade ”energizer” eller ”ice breaker”. Där vi under ett möte går in och hittar på något helt annat, ofta något extra roligt. Så hjärnan får en kort paus och kan fortsätta vara koncentrerad under hela dagen, avslutar Linda.

>> Boka konferens i Kulturens hus

Text: Tim Randulw

Mer läsning inom kategorin Artiklar