Om skam, tystnadskultur och #metoo

Artiklar
Gunilla Sambergs utställning SomKropp tar språng i #metoo-upproret och barnkonventionen.

SomKropp är en utställning som tar upp en av vårt tids mest aktuella och engagerande frågor – flickors rätt till sin egen kropp. Med utgångspunkt i #metoo-upproret och barnkonventionen vill konstnären Gunilla Samberg befria Marie Genviève van Goethem och hennes medsystrar från skam och häva tystnadskulturen för gott.

Marie Genviève van Goethem är flickan som för 150 år sedan stod modell för ett av historiens mest kända verk, Den lilla dansösen 14 år av Edgar Degas. När Gunilla Samberg genom utställningen SomKropp återigen ger plats åt henne i ett konstnärligt sammanhang är det för att ge utrymme till historien som tidigare tystats. För innan Marie hade hunnit fylla femton år hade hon blivit våldtagen, avskedad från Parisoperan och inlett ett liv på gatan som prostituerad, liksom många av hennes medsystrar. Parisoperan var vid tidpunkten ett populärt häng för pedofiler och tillika kulturprofiler.

– Det som senare sagts under #metoo apropå anrika kulturinstitutioner, att övergreppskulturen sitter i väggarna, är något som blivit alldeles tydligt.

Gunilla Samberg i en intervju med VK från september 2019

Knyter ihop dåtid med nutid
Historien om Marie Genviève van Goethem och det som hände i Paris för 150 år sedan har tystats ned och skrivits om av patriarkala strukturer. Men inte längre. Utställningen som pågår i Konsthallen i Luleå 7 mars – 3 maj knyter ihop dåtid med nutid och öppnar upp för samtal om en av vår tids mest aktuella frågor.

Gunilla Samberg, född 1945, är en samhällslärare från Umeå som mitt i livet bytte bana och satsade på sin konst. Hon är även känd för sina performances Convoy (2014) och KortKjol (2019).


Utställningen pågår lördag 7 mars – söndag 3 maj i Konsthallen Kulturens hus.

Läs mer om utställningen

Mer läsning inom kategorin Artiklar