Sportlov med skapande på nätet

Artiklar
När Konsthallen och Bibblo inte kan bjuda in till kreativa möten flyttar man sportlovsaktiviteterna på nätet, där alla kan vara med!

Måla, klipp, klistra och skapa konstverk med inspiration från vårens utställare på Konsthallen. Lär dig att göra Stopmotion-film med en app och uttryck dina känslor genom att tolka ett känt konstverk.


I vanliga fall nyttjas konsthallens ateljé och bibliotekets skaparyta till kreativa sportlovsaktiviteter. I år är inte det möjligt. Istället bjuder Konsthallen och Stadsbiblioteket på inspiration till skapande hemma, via filmer som du hittar här.

– I den första filmen, Minimalism, inspireras vi av konstnären Magnus Svenssons verk. Filmen är en digital workshop där barnen får inspiration att skapa med papper i olika strukturer och vit färg. Vi använder material som finns i de flesta hem, berättar konstpedagog Sari Sandberg.

Lera, pinnar och trolldeg

Även den andra filmen, Lager på lager, bjuder på en workshop med inspiration från samme konstnär. I en tredje film, Pinnar och lera, hämtas inspiration från skulptören Johannes Lind. Här får barnen bygga en skulptur av just lera och pinnar.

– I en fjärde film berättar vi hur man kan göra sin egen trolldeg, säger Sari, som hoppas att många barn ska hämta inspiration från de digitala workshoparna som riktar sig till barn från sex års ålder och uppåt.

Både Sari och Sara Diamant, projektledare för bibliotekets skaparyta, är glada att kunna erbjuda aktiviteter digitalt.

Hashtagg #kulturenhus

Skaparytans filmade workshops har temat Parafras och Stopmotion.

– Barn och unga får göra en egen omtolkning av ett konstverk som visar hur de mår och känner sig just nu. Vi visar olika sätt att jobba, det kan vara allt ifrån foto till att måla eller skulptera. Vi har också en digital workshop där vi visar hur man enkelt kan göra en Stopmotion-film med hjälp av en app som laddas ner gratis, berättar Sara som hoppas att så många som möjligt lägger ut bilder de skapat på Instagram.

– Vi samlas kring hashtaggarna #kulturenshus och #digidel, säger Sara Diamant.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik. Foto: Sara Diamant

Mer läsning inom kategorin Artiklar