Utomjordingar inviger Upplevelserummet på Kulturens hus

Artiklar

Upplevelserummet. Det är lika spännande som det låter. Och lägg där till ett gäng utomjordingar. Ja, du hör ju själv. Du måste komma och kolla in invigningen av Upplevelserummet på söndag 20 mars i Stadsbiblioteket på Kulturens hus.

Precis som namnet skvallrar om så finns här en massa saker att uppleva. Saker som är kopplade till bland annat konst och litteratur, men också till den senaste tekniken. Här finns till exempel projektorer som projicerar rörliga bilder på väggar och tak så det känns som att du kommer in i en blandning av ett diskotek och biograf.

När invigningen går av stapeln klockan 12-15 så kommer det bland annat att arrangeras alien-disco. Hur kommer det att gå till? Och vad är egentligen ett upplevelserum?

Mathias Silvder, enhetschef på Stadsbiblioteket, tycker att det är lite knepigt att svara på frågorna.

– Det är bättre att komma hit och titta! Upplevelserummet ska helt enkelt upplevas. Men i korthet kan man säga att verksamheten går ut på att skapa, uppleva och berätta, säger han.

Mathias Silvder betonar att aktiviteterna i rummet inte är förutbestämda. Ett fast program med bland annat författarbesök, film- och skrivarklubb finns men det kommer att blandas friskt med mer fristående arrangemang.

– Vi är verkligen öppna för förslag från människor i alla åldrar. Jag hoppas att såväl besökare som personal kommer med idéer som vi kan förverkliga, för i det här rummet finns mycket goda förutsättningar att skapa någonting riktigt, riktigt bra. Upplevelserummet ska vara ett rum utan begränsningar på alla sätt och vis, säger han.

Utomjordningar intar rummet

Upplevelserummet ligger i barnavdelningen på Stadsbiblioteket, i det före detta så kallade Reginerummet. Men den tänkta publiken är inte enbart barn utan även ungdomar och vuxna. På invigningen blir det dock barntema eftersom evenemanget ”Barnsöndag” arrangeras i hela Kulturens hus.

– Besökarna kommer att få filma sig själva som aliens och så ordnar vi disco. Vid ett senare tillfälle kommer filmerna att projiceras på väggar och tak här inne. Det är alienmask för ansiktet som gäller vid filmandet så ingen kommer att behöva känna sig utelämnad, säger Sara Diamant, projektledare för Upplevelserummet.

Både Konsthallen, där Sara Diamant jobbar till vardags, och Stadsbiblioteket har varit involverade i arbetet med att ta fram innehållet i rummet. Således ett samarbete över verksamhetsgränserna inom Kulturens hus.

– Upplevelserummet har kunnat se dagens ljus tack vare bidrag från Kulturrådets satsning ”Stärkta bibliotek” som syftar till att öka utbudet och tillgängligheten till bibliotekens verksamhet i hela landet. Vi hoppas att rummet ska bli ett smörgåsbord av alla de verksamheter som finns här i huset, till exempel konst, litteratur och föreställningar, berättar Mattias Silvder.

Inom ramen för ”Stärkta bibliotek” tog Stadsbiblioteket och Konsthallen för några år sedan också fram Skaparytan där man kan skapa och berätta med ny teknik, till exempel film och 3D-skrivare. Man har även jobbat med minoritetsspråken och temat ”Livsberättelser över generationsgränserna”.

– Upplevelserummet är ett komplement till Skaparytan och de andra frågorna som vi jobbat med i projektet. När du till exempel gör en film i Skapaytan och visar upp den i Upplevelserummet så gör du din egen röst hörd samtidigt som du kan ta del av andras berättande. Det är i grund och botten en demokratifråga, säger Sara Diamant.

En annorlunda grej

När vi är på besök i Upplevelserummet projiceras en blå himmel med moln i taket, grönska på golvet och på väggarna dansar aliens till festlig musik. Man kan sjunka ner i en skön saccosäck, rita med fingrarna på en stor dataskärm och sätta sig till rätta i en biografliknande sitthörna och kolla på film.

– Temat för den här satsningen är ”Rymden, framtiden, teknik och fantasi”. Men Upplevelserummet kan transformeras och hela tiden vara levande. Vi har ljus- och ljudteknik i framkant med bland annat projektorer, touchscreen och ljusbord, så här får du upplevelser för flera sinnen. Det ska bli otroligt roligt att äntligen få inviga rummet och bjuda in besökarna, säger Sara Diamant.

Upplevelserummet kommer att vara öppet under Stadsbibliotekets ordinarie öppettider.

– Jag känner mig otroligt stolt att vi kan utöka vårt utbud med detta. Det är en annorlunda grej att ha på ett stadsbibliotek, avslutar Mattias Silvder.

 

Text och bild: Marina Wikberg

 

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar