BIRGITTA LINHART

Air Force 2015

Datum lördag 5 september, 2015 - onsdag 4 november, 2015
Plats: Konsthallen
Konstnär: Birgitta Linhart

Vernissage 5 september kl. 12.00

Air Force 2015, installation

I en värld full av flygande flyende farkoster har min sons intresse för luftburet helt klart gjort avtryck i mitt arbete.

I våras åkte familjen till USA. Under resans gång letade jag material till denna utställning. Materialets utseende och kvaliteer styr mina ideer. Jag undersöker hur materialet helst vill presenteras. Det var grenarna till verket ”Luftballong” som visade vägen med sin lätthet. Då såg jag hur pusselbitarna flög på plats. Det undermedvetna hade redan en plan. I samarbetet med naturmaterial kan jag samspela och känna mig trygg.

I utställningen ”Air Force 2015” har jag tagit in naturen i utställningshallen för att i konstverk och installationer manifestera det storslagna och sköra i en berättelse.

Birgitta Linhart (f 1971) Luleåbaserad skulptör med interaktivt focus. Utomhusmiljön och naturen är en del av verken. Genom hennes offentliga gestaltningar lockas publiken till konstverken för att klättra och samspela. Den socialkulturella anknytningen är ett sätt att se på konsten med nya ögon i sin egen historia. I hennes projekt Land Art i Byar skapar byborna monumentala konstverk som berättar byns historia.

Under vinterhalvåret har Birgitta arbetat med snö och is under närmare tjugo år. De senaste fyra åren som producent för Ice Music in Swedish Lapland, ett ismusikevent som varje vinter tar plats på Gultzauudden i Luleå.