Krister Hägglund – Hjortronlandet

Vernissage 28 januari kl. 13.00

Datum lördag 28 januari, 2023 - söndag 30 april, 2023
Plats: Konsthallen i Luleå
Konstnär: Krister Hägglund

Krister Hägglund (f. 1958) är boende och verksam i Skellefteå.
I sin utställning Hjortronlandet har utgångspunkten varit att arbeta i författaren Sara Lidmans fotspår.
2023 är det 100 år sedan hon föddes. Hägglund fick i uppdrag av Skellefteå kommun att göra ett fotografiskt gestaltningsprojekt för Sara Kulturhus som öppnade nyligen med just tematiken runt Sara Lidman och hennes så ofta skildrade miljö kring uppväxtorten Missenträsk som utgångspunkt.
Det projektet blev också en utställning och likt många andra projekt för denna doldis bland svenska stjärnfotografer en bok.

Under 2022 har han också belönats med Arbetets museums dokumentärfotopris och här kommer ett utdrag ur motiveringen: för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet.

Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt.