JUSSI RANTA

måleri

Datum fredag 10 juni, 2016 - lördag 20 augusti, 2016
Plats: Konsthallen
Konstnär: Jussi Ranta

Jussi Ranta har utvecklat en egen måleriteknik där han låter vädret få en intressant påverkan på konsten. Färgens viskositet varierar något alltefter väderförhållandena. Han målar med oljefärg på pannå, men några kan betecknas som snötempera.

– Jag har alltid imponerats av vatten – som barn var jag som ett vattenlevande djur och drömde om att bli dykare. Men det dröjde ända till jag började på Konsthögskolan Valand i Göteborg innan jag förstod konsekvenserna av det. Andra morgonen på väg till skolan var det Älvsnabbens aktervågor, eller möjligen fläkten från Kattegatt, som påminde mig om att vatten har konstnärlig bärkraft!

Jussi Ranta är född 1972 i Kuru, Finland, men är numer bosatt i Stockholm. Han återvänder dock ständigt till Tavastland för att måla. Ständigt samma motiv, ständigt nytt. Av konstnärskollegor omnämns han som en av de mest spännande och skickliga målarna i Skandinavien. Jussi Ranta har uppmärksammats med en rad olika stipendier och har ställt ut på olika håll i Norden och har nyligen avslutat ett större gestaltningsprojekt på Södersjukhuset i Stockholm. Sommarens utställning blir hans första i Luleå.