LINDA PETERSSON

Monument of Modernism

Datum fredag 10 juni, 2016 - lördag 20 augusti, 2016
Plats: Konsthallen
Konstnär: Linda Petersson

Golvet är av skiffer och marmor och italienska hantverkare flögs in för att lägga det. Den bakre väggen pryds av en gigantisk muralmålning av Gunnar von Gegerfelt. Året var 1963 och budgeten var generös när Norge och Sverige tillsammans byggde Linnvasselvs kraftstation utanför Gäddede. I dag styrs turbinerna från Sundsvall och de guidade turerna för nyfikna turister arrangeras inte längre.

– Jag fick en chock när jag kom in där, det var övermäktigt. Det var oväntat och jag blev helt tagen av platsen, säger konstnären Linda Petersson som sedan 2010 arbetat med konstprojektet Monument of Modernism.

Linda dras till kraftverken och de exklusiva material man använt när de byggdes. Hon har också besökt Österrikes enda kärnkraftverk, en anläggning som aldrig startades eftersom man hade en folkomröstning där det framkom att folket faktiskt inte ville starta det nybyggda kärnkraftverket.

Flera konstverk och olika samarbeten har vuxit fram i Linda Peterssons konstprojekt, i tomma kraftverk och kärnkraftverk både i Sverige och internationellt. Spänningen ligger i att undersöka de befintliga byggnaderna genom konsten och aktivera stängda platser och att skapa nya verk inuti dem. Man kan se Monument of Modernism som en hyllning till majestätisk och storslagen byggnadskonst. I Konsthallen visa hon videoverk, foto och ljudverk.

Linda Petersson (f.  1976 på Öland) nuvarande  bosatt i Jämtland. Utbildad på Kungliga Konsthögskolan Magisterexamen i frikonst 2000-2005.

 

Lindas egen text:

2010 började jag arbeta med vattenkraftstationer i Norrlands inland. Jag dras till kraftverken och dess påkostade utformning. Konstnärligt arbetar jag gärna konceptuellt med ett dokumentärt uttryck vilket brukar resultera i foto, ljud och video. De senaste åren har jag arbetat med ett tema kopplat kring vattenkraftverk och kärnkraftverk som symbolbyggnader men också försökt förstå dess visioner och varför man satsade på exklusiva material. Jag vill belysa deras berättelse och ge deras påkostade utformning någon typ av upprättelse/pånyttfödelse genom att aktivera dem på nytt och skapa nya konstverk med samarbeten inuti byggnaderna.Under vattenregleringen tvingades byar flytta och tömmas på invånare på grund av vattenkraftens utbyggnad. Allt snart glömt. Jag har likt en arkeolog tittat och grävt i bildarkiv för att sedan skapa ny konst inuti kraftverken genom att bland annat filma i till exempel mitt verk ”Modernismens Monument” vilket är ett danssamarbete inne på Linnvasselvs kraftverk i Norra Jämtland.Estetiskt tilltalas jag av Kraftverkens ingenjörskonst de som byggdes vid industrialiseringen och fram till 60-talet. Kraftverken omnämns ofta som modernismens monument. I samband med ett artist in residens fick jag möjlighet att arbeta i Zwentendorf (Österrike) i ett ej uppstartat kärnkraftverk där jag fotograferat inuti kärnkraftverket och mitt projekt har breddats till att handla om storslagna byggnader. Hösten 2014 var jag i New York där jag  fotograferat och filmat i ett öde vattenkraftverk. Jag arbetar även med en bok om mina konstprojekt kopplade till vattenkraftverk tillsammans med Fortum som beräknas gå i tryck 2016 på Arvinius + Orfeus förlag i Stockholm. Mina senaste projekt har bland annat fått finansiering av Kulturbryggan, Konstnärsnämnden, Filmpool Jämtland, Östersunds kommun och Konstakademin. På Ahlbergshallen visar jag fotografier samt en installation som är ett samarbetsprojekt från Krångede kraftverk tillsammans med konstnären Hans Kvam.

 Modernismens Monument består av videoverk och fotografier

från: Linnvasselvs kraftverk 2012-2015

”Modernismens Monument” är en hyllning till majestätisk och storslagen byggnadskonst. Linnvasselvs kraftverk som ligger vid Norska gränsen 3 mil från Gäddede i norra Jämtland. Det byggdes som ett monument över en tid och satsning av vattenkraft där man i material och utformning inte kompromissade med någonting. Byggnaden har inspirerat mig att skapa ett nytt videoverk där jag samarbetar med dansaren och koreografen Maria Nilsson Waller, Elektroduon Systraskap samt filmaren Jamie Noakes. Verket är inspelat i det underjordiska Linnvasselvs vattenkraftverk. Jag arbetar under 2015 med en bok som handlar om projektet i Linnvasselv men också om kraftverken byggda 1930-1970 i Norrland.

Zwentendorfs kärnkraftverk 2012-

Fotografier från kärnkraftverket i Zwentendorf. Tomma ödsliga bilder av ett helt orörda miljöer, kontrollrum från 1970-talet, skyddskläder och stora tjocka portar in mot atomförvaringen som kärnkraftverkets hjärta där jag fått komma in i kärnkraftverket och fotograferat dessa vackra och skrämmande miljöer. Zwentendorfs Kärnkraftverk byggdes 1978 men togs aldrig i bruk. Folkets demonstrationer och en folk omröstning tvingade politiker att tänka om. I mitt projekt i Österrike arbetar jag kring tomheten och dess forna visioner.Interiörer med gammal elektronik och instrument (aldrig använd). Men också kring demokratin i att lyssna på folkets röst och att aldrig starta kärnkraftverket trots att det var färdigbyggt men aldrig öppnade. Österrike har i dagsläget inget kärnkraftverk men har ett energibehov som de inte kan tillfredsställa. Mitt arbete inuti kärnkraftverket har resulterat i fotografier och videoverk.

Glenwood Power Plant  New York 2014-

I New York har jag fotograferat och filmat inuti Glenwood power plant.  Kraftverket som byggdes mellan 1904-1906 för att elektrifiera New York är numera slitet/bortglömt, som ett öppet skal där förfall och växter men också graffiti växt fram.

Kyrkogången” Krångede Kraftverk 2015-

Krångede kraftverk i Indalsälven byggdes 1931-36 och var under 1940-talet landets till effekt och produktion största kraftverk. Det var den första överföringen av elkraft från Norrland till Mellansverige. Jag har varit på Krångede kraftverk under flertalet tillfällen och fotograferat. Krångede är ett av de kraftverk Hans Kvam och jag samarbetat på. Schaktgången som så vackert kallas ”kyrkgången”  där har jag fotograferat och Hans har arbetat med ljudupptagningar. I den övre salen visar vi ett gemensamt verk bestående av fotografi och bearbetade ljudupptagningar från Krångede kraftverk.