BRITT- MARIE JERN & MARTIN ETHERTON FRIBERG

Land

Datum lördag 5 september, 2015 - söndag 8 november, 2015
Plats: Konsthallen

Vernissage 5 september kl. 12:00

Land är den del av tillvaron som ej är under vatten. Land är den del av tillvaron som ej är urban. Land doftar jord och gran. Där bor folk ett tag till och så länge vi kan minnas. Bilarna står på oväntade ställen. Det pinsamma är en realitet för alla och envar, inget att göra åt. Ingen har Rut-avdrag men ofta hjälper vi varandra, så länge vi inte är osams och pratar skit.

I bygderna finns avogheten förborgad, vem hör hit? Vem gör inte det? Tillhörighet har blivit ett ord för den som känner sig vilsen i en värld av flykt, våld och otäcka tevenyheter. Tillhörighet är att få känna sig på säker mark. Sanningssägarna har dykt upp på arenan med ”Vi känner att det är så, och så. Då är det Så”. – utdrag ur en text av Martin Etherton Friberg inför utställningen.

Utställningen Land är en visuell temperaturmätare av landet Sverige idag. Konstnärerna Martin Etherton Friberg (måleri) och Britt-Marie Jern (skulptur) gestaltar ett land på ett högst personligt sätt. Bilderna skriver oss inte på näsan, men det finns många lager berättelser i målningarna och skulpturerna om dagens situation på landsbygden.

Martin Etherton Friberg är född 1961, utbildad vid konsthögskolan Valand i Göteborg, bosatt i Torestorp. Britt-Marie Jern är född 1950, utbildad vid konsthögskolan Valand i Göteborg där hon också är bosatt. Båda två undervisar i konst vid Stenebyskolan i Dals-Långed.