SHWAN DLER QARADAKI

On the Point of Being

Datum fredag 22 januari, 2016 - söndag 3 april, 2016
Plats: Konsthallen
Konstnär: Shwan Dler Qaradaki

Vernissage lördag 23 januari kl 12.00

Första gången Shwan Dler Qaradaki upplevde krigets fasor var han 3 år. Detta fortsatte genom fyra olika krig i Kurdistan tills han i 20-årsåldern lämnade sin älskade familj och till fots började en lång resa som kom att sluta i Oslo, Norge.

Den farofyllda flykten tog 2,5 år genom många av Europas länder där han blev arresterad flera gånger och torterad. Att ha upplevt allt detta har naturligtvis påverkat honom likväl som längtan efter familjen och det lämnade landet.

Allt detta får Shwan Dler Qaradaki uttryck för i sin konst. Teckningar, målningar och fotografier vävs samman till starka filmer om flykten i Salt kyss 1 och 3. Om att lämna sin kära familj men också om att komma fram. Komma fram och hem till Oslo, till sitt nya liv som nu är nästa lika långt som livet i Kurdistan.  Nu har han egna barn som får honom att fundera över;  Vem är man om man kommer från Kurdistan och genom krig, flykt och väntan numera lever ett bra liv i Oslo? To my Children är ett starkt brev i filmformat till barn och framtida barnbarn om rädsla för framtiden men också om hopp och önskan.

I installationen Be Patient visar Shwan Dler Qaradaki ett brev från Migrationsverket med ett beslut om avslag på en asylansökan. Bara det att orden består av taggtråd.

Med lusekoftan på och med varm humor skildrar Shwan i filmen Norwegian Code hur det är att leva som immigrant i Norge med nya kulturella och sociala nycklar. Fem minuters avslöjanden om hur man går på fest i Oslo och den viktiga positiva inåt-andningen!

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977 i Suleimania, Irakiska delen av Kurdistan)är utbildad konstnär i Irak och Norge, bor och verkar i Oslo, Norge.