SOLITARY ROAD

Datum fredag 22 januari, 2016 - onsdag 30 mars, 2016
Plats: Konsthallen
Konstnär: Anders Alm & Ella Jonsson

Vernissage 23 januari kl. 12.00

Kärleken till ett gammalt fotografi av den legendariske Kirunafotografen Borg Mesch öppnade vägen för detta projekt. Solitary road är fotografen Anders Alms och författaren Ella Jonssons egna namn på den väg som finns i väglöst land, norr om Torneträsk i Kiruna kommun. Längs Talmavägen som den heter i verkligheten möts tre kulturer och språk, den svenska, samiska och den tornedalska.

Mystiken och metaforerna kring vägen i väglöst land – utan kopplingar till det övriga vägnätet – har tätnat under projektets gång till något större och djupare än vad Alm & Jonsson först anade. De ville gå till botten med det hela ur en konstnärlig och litterär synvinkel. Vägen är den röda tråden som burit tillbaks i historien och framåt i tiden, men också med paus i ett påtagligt nu. Människorna längs vägen är dess historia, nutid och framtid, vilket förmedlas genom fotografier, film, intervjuer, insamlade dokument av både visuell och litterär karaktär. Utställningen har visats – om än i annan form – under sommaren 2015 i Lattilahti och Jukkasjärvi, två platser med stor betydelse för berättelsen om Solitary Road.

Anders Alm är fotograf, född 1955, bosatt och verksam i Gammelstad utanför Luleå, med många utställningar och konstprojekt bakom sig. Han är också en ofta anlitad uppdragsfotograf och har gett ut ett stort antal böcker med egna fotografier. Dessutom är Alm ordförande för KiN – Konstnärer i Norrbotten.

Ella Jonsson är författare, född 1967, bosatt och verksam i Luleå. Jonsson har gett ut en roman samt en barnbok på Överkalixmålet samt publicerat andra texter på olika håll.