VAD KOSTAR ETT TRÄD?

Datum lördag 10 juni, 2017 - onsdag 23 augusti, 2017
Plats: Konsthallen
Konstnär: Monika Gora, Gunilla Bandolin och Nils Bergendal

En utställning om utplåningen av en park och kärleken till densamma.

Konstnärerna Monika Gora och Gunilla Bandolin kommer i kontakt med Gottorps gård då de lånar den tomma huvudbyggnaden och parken för en fest. Gården och parken hade länge varit hotade: Bunkeflos villaområde trycker på från ena hållet och den nya yttre ringvägen bildar en gräns åt andra hållet. Ett av träden i parken är den sällsynta jättelika blodboken, som varit klätterträd åt generationer av barn i trakten.

Sommaren 2012 skövlades parken. Vilken förlust led malmöborna när parken försvann? Vad är ett träd värt egentligen? För den vedförsäljare som anlitas för att såga ner träden är veden det enda värdet. Vad är ett träd värt för det barn som klättrar i det? Eller för någon som bara vill stå intill det och känna dess närvaro?

En svindlande videoinstallation av Monika Gora (landskapsarkitekt/konstnär), Gunilla Bandolin (konstnär/professor i konst) och Nils Bergendal (fotograf/filmare/friklättrare) som försöker ge ett konstnärligt svar på frågan om vad värdet av de stora träden är. Verket gestaltar hur man upplever de stora trädens närvaro när man vistas i deras närhet. Besökaren kliver in i bilden, omges av den och följer med på en svindlande friklättring högt uppe i de stora trädens kronor.

Monika Gora är konstnären bakom Silverträdet som finns utanför Kulturens Hus i Luleå. Utställningen är en del av Kulturens hus 10-årsfirande.