Vera Frisén

Vernissage 18 mars kl. 13.00

Datum lördag 18 mars, 2023 - söndag 30 april, 2023
Plats: Konsthallen i Luleå
Konstnär: Vera Frisén

Konstnären Vera Frisén (1910 – 1990) föddes i Umeå och vistades där en hel del under sitt långa liv. Hon sökte sig till Stockholm och högre konstutbildningar och nådde där också framgångar, hon hade sin första separatutställning vid galleri Färg och Form 1941 och gjorde succé. Efter det drog hon sig undan offentlighetens ljus och visade nästan aldrig sin konst offentligt igen förrän i livets slutskede, hon återvände till galleri Färg och Form 1989 och visade sina verk återigen till lycka för en längtande publik.

Friséns verk består både av porträtt, men framförallt av landskapsmålningar, en stor volym från trakterna kring Umeå, men också den svenska fjällvärlden, det Öländska landskapet där hon vistades periodvis och från resor hon gjorde. I utställningen i Luleå visas några landskapsmålningar som hon gjorde vid vistelser i Överkalix och kring den magnifika utsikten från Brännaberget. Vera Frisén drabbades av en lungsjukdom, vilket påverkade att hon drog sig undan offentligheten och konstlivets krav. Istället verkade hon i egen takt i skymundan, vilket också gjorde att hon glömdes bort i konstkretsar.

Nu uppmärksammas hon återigen och sätts i sammanhang som hennes fantastiska konst förtjänar. Hon har en säregen kolorit och hennes landskap utstrålar både tröst och tidlöshet. Ofta är det sensommarkvällens ljus hon fångat, landskapen är anspråkslösa, stillsamma och storslagna på samma gång. Hon vistades gärna i och vid våtmarker och myrlandskap och skildrade dessa i sitt finstämda måleri.